V Brněnské přehradě se přemnožily sinice. Hygienici vydali zákaz koupání

Voda v Brněnské přehradě zezelenala (zdroj: ČT24)

Po deseti letech relativního klidu vyhlásili hygienici zákaz koupání v Brněnské přehradě. Přemnožily se tam sinice. Problémy po koupání mohou mít hlavně malé děti, starší a citliví lidé. Na hladině se místy tvoří vodní květ, voda je viditelně zelená. Zákaz se týká všech pěti sledovaných koupališť – Rokle, Rakovce, Kozí horky, Osady i Sokolského koupaliště.

Rozdíl mezi vodou z čisté laguny Novomlýnských nádrží a tou z Brněnské přehrady je jasný na první pohled. Kdo by ale rozdíl nepoznal, pro toho tabule u pláží hovoří nekompromisně. Koupání je v Brněnské přehradě od čtvrtku zakázané.

„Jsou zde vidět jednotlivé shluky buněk sinic. Jejich množství se může pohybovat hodně přes statisíce,“ řekl hygienik z Krajské hygienické stanice Miroslav Staněk. „Výrazně narostl takzvaný vodní květ. To je stav, že se sinice objevují bezprostředně u hladiny a vytváří, pokud nefouká vítr, souvislou vrstvu na hladině,“ uvedl Staněk.

  • Jedny z vývojově nejstarších organismů, které osídlily vodu.
  • Nejstarší fosilie se sinicemi jsou tři a půl miliardy let staré.
  • Vědci popsali několik tisíc druhů sinic ve zhruba dvou stech rodech.
  • Vyskytují se ve všech druzích prostředí i mimo vodu, a to včetně nejextrémnějších podmínek – v poušti, termálních pramenech, kamenech nebo ledovcích.
  • Zdroj: Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny

Podle vědce Blahoslava Maršálka z Botanického ústavu Akademie věd za letošní průběh může především počasí, které je suché a teplé. Přemnoží se také spíš tam, kde není příliš mnoho řas a vodních rostlin. „Sinice mají rády průzračnou čistou vodu a pak jich nastoupí velká masa,“ uvedl.

Zákaz koupání má formu důrazného doporučení. Lidem, kteří ho poruší, nehrozí pokuta, ale zejména ti citlivější můžou mít zdravotní komplikace. Na Dermatovenerologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno každoročně ošetřují desítky lidí, kteří měli po vykoupání problémy.

„Má na kůži zčervenání, má na kůži papulky, ojediněle i nějaké puchýřky. Záleží na stavu kůže a celkovém zdraví toho člověka,“ popsala primářka oddělení Olga Faustmannová. Staněk doplňuje, že může dojít i k zánětu spojivek a po pozření vody nelze vyloučit ani střevní a žaludeční potíže a teploty.

Podle lékařů i hygieniků jsou ale lidé uvědomělejší a v zelené vodě se příliš nekoupou. Ve čtvrtek to potvrzovaly prázdné pláže u Brněnské přehrady, naopak u Nových Mlýnů bylo plno.

Co má vliv na kvalitu vody
Zdroj: ČT24

Na kvalitu vody má vliv hodně věcí. Třeba ze které řeky voda přitéká, zda jsou obce nad nádrží odkanalizované, jestli do přítoku stéká hodně vody z polí nebo jak velké je zrovna sucho, tedy jak dlouho se voda v nádrži zdrží a kolik jí je.

Zákaz koupání v Brněnské přehradě mohou hygienici odvolat nejdříve za týden na základě vyhodnocení vzorků, které odeberou v pondělí. Informace o kvalitě vody pravidelně zveřejňují na stránkách Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. V ostatních přírodních koupalištích v kraji se koupat lze, zhoršená jakost vody je jen ve Vémyslicích na Znojemsku.