Plastová okna musí z funkcionalistické vily pryč, rozhodli památkáři

Brno - Plastová okna nebudou dům v Helfertově ulici v Brně hyzdit dlouho - památkáři dnes veškeré práce zastavili a po radnici Brno-sever budou požadovat, aby už vyměněná okna nahradila kopiemi těch původních. Právě městská část tuto kulturní památku z období funkcionalismu vlastní, a je tedy povinna každý zásah do vzhledu domu konzultovat s památkáři. To ale neudělala, dokonce výměnu oken ani nenahlásila na stavebním úřadě.

Dům v brněnských Černých Polích z roku 1937 dostal nová plastová okna - někteří nájemníci si libují, památkáři si ale rvou vlasy. Skvost z doby funkcionalismu je teď zcela znehodnocen. „Pokud se takový tenký okenní rám nahradí plastovým oknem s širokým profilem, tak se památka znehodnotí,“ vysvětluje kunsthistorička Petra Hlaváčková. „Navíc pro funkcionalismus jsou právě tyto prvky příznačné,“ doplnila.

„Je to samozřejmě skandální počin, když se památka takhle brutálním způsobem zničí,“ prohlásil architekt Národního památkového ústavu v Brně Karel Doležel.

Městská část Brno-sever, která památkově chráněný dům vlastní, se rozhodla vyřešit problémy nájemníků. Ti si stěžovali, že jim okny do bytu táhne. S výměnou oken ale pospíchala natolik, že opomněla ohlásit práce na stavebním úřadě a nekontaktovala ani památkáře.

Podle starosty Lea Venclíka (ODS) prý nemusela. „Celý dům není památkou, památkou je jenom portál – a do něj se zasahovat nemělo,“ tvrdí Venclík. Jenže firma vyměnila okna i v přední části domu a vybourala kousek prosklené stěny. „To se samozřejmě stát nemělo,„ připouští Venclík. “Zjistím, proč se to stalo, a vyvodím z toho patřičné důsledky," doplnil.

Památkáři stavaře poslali domů

Veškeré práce na výměně oken dnes stavební úřad zarazil. Někteří nájemníci tak mají v polovině bytu okna plastová, ve druhé polovině ale ta původní. O plastová ale zřejmě přijdou, protože památkáři budou usilovat o to, aby je městská část dala vyměnit za kopie původních oken. „Měli mi dneska vyměňovat okna za plastová – teď všecko stopli, přitom já už jsem na výměnu nachystaná, všechno jsem si odstěhovala nebo zakryla. Tak teď nevím, jestli to mám všecko zase uklidit nebo čekat, až se to vyřeší,“ zlobí se nájemnice Alice Sedláková.

Odbor památkové péče by měl ohledně domu v Helfertově ulici jednat ještě tento týden. Městské části teď hrozí až dvoumilionová pokuta. Sankci se nevyhne ani sousední dům, rovněž z dob funkcionalismu. Vlastník, stejně jako Brno-sever, památkáře obešel a opravil si dům po svém, čímž ho coby památku znehodnotil.