Lyže, základy horolezení a první pomoc. Dobrovolníci se učí, jak zachraňovat lyžaře na Šumavě

Horská služba na Šumavě cvičí dobrovolníky (zdroj: ČT24)

Vánoce jsou pro horskou službu vrcholem zimní sezony. Proto ta šumavská týden před svátky cvičí své dobrovolníky. Při tréninku se horská služba zaměřuje na záchranu lidí na sjezdovkách, ale i na běžkaře nebo skialpinisty.

Školení začíná teorií. „Jak poskytnout první pomoc, nedílnou součástí je provádění resuscitace a ošetření v terénu za použití všech dostupných prostředků,“ popisuje náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Po zvládnutí teorie následuje praktický nácvik. Většina školení probíhá venku. „Jedná se samozřejmě o zdravovědu a schopnost pohybovat se v téměř jakémkoli terénu. Samozřejmě k tomu patří lyžování, základy horolezectví a ovládání transportních prostředků,“ přibližuje metodik horské služby Martin Kocum. Zájemce učí i to, jak vyprostit osoby z nepřístupného terénu.

Šumavská horská služba má k dispozici 26 dobrovolníků. „Člověk by měl být společnosti prospěšný. Když vykazuje nějaké schopnosti a znalosti, měl by je použít pro druhé,“ objasňuje svoji motivaci Jan Ritter, který s horskou službou spolupracuje už víc než dvacet let. 

Vedle něj a dalších dobrovolníků se o bezpečí lyžařů stará i třináct profesionálních zaměstnanců, osm čekatelů a tři lékaři. Společně musí horští záchranáři obsloužit celou Šumavu.