Horská služba na sezonu navýšila své počty o stovky lidí. Nejvíce v Krkonoších

Reportáž: Horská služba na zimu posiluje stavy (zdroj: ČT24)

Tuzemská horská služba se začátkem lyžařské sezony posílila své stavy o stovky dočasných zaměstnanců a dobrovolníků. Vůbec největší sezonní nábor proběhl v Krkonoších, kde budou díky personálním posilám zajišťovat bezpečnost bezmála dvě stovky záchranářů.

V celém Česku má horská služba zhruba stovku profesionálních a 450 dobrovolných záchranářů a za rok pomáhají u víc než osmi tisíc případů. Nejnáročnější období představuje zimní sezona, kdy na hory míří za lyžováním desetitisíce lidí.

Zvýšený provoz v tuzemských kopcích pro české záchranáře znamená i potřebu personálních posil. Například Jan Král, který se během roku živí jako dřevorubec v náročných zahraničních terénech, nastupuje ke krkonošským záchranářům už devátou sezonou. Podmínkou pro takové angažmá je absolvovat fyzické testy a několik školení.

„Čtyřměsíční služba na sjezdovkách je věc, kterou mám rád a kde můžu být prospěšný,“ vysvětluje svou motivaci.

Od Žacléře po Harrachov

A právě Krkonoše také v rámci českých hor procházejí vůbec nejmasivnějším náborem. Sezonních zaměstnanců jako Král angažuje zdejší horská služba dvaadvacet. Vedle sedmatřiceti stálých zaměstnanců bude v Krkonoších navíc sloužit 140 dobrovolníků horské služby, kteří vedle velkých stanic od Žacléře po Harrachov zabydlí především desítky malých služeben.

„Máme nejvíc dobrovolníků z celé horské služby, a protože je tady nejvíc středisek, ti lidé jsou potřeba,“ uvádí nový náčelník horské služby Pavel Jirsa. On a jeho spolupracovníci jenom během loňské lyžařské sezony zasahovali u víc než dvou a půl tisíce případů.