Prahou prošli zastánci i odpůrci práva na interrupci. U Rudolfina je oddělili těžkooděnci

V Praze se střetli odpůrci i zastánci práva na umělé přerušení těhotenství. Pochody obou skupin oddělili u Mánesova mostu těžkooděnci. Jeden člověk byl zadržen. Pochod na podporu rodin s více dětmi a proti interrupcím pořádá hnutí Pro život, demonstraci jejich odpůrců svolal radikálně levicový Kolektiv 115.

Na demonstraci za udržení neomezeného potratového práva, jaký v české legislativě existuje nyní, se na pražském Těšnově sešlo několik desítek lidí. Hodinu před polednem vyrazila skupina svolaná Kolektivem 115 k Rudolfinu. Důvodem demonstrace byl protest proti Národnímu pochodu pro život a rodinu, který pořádá Hnutí pro život ČR.

Pochod odpůrců interrupcí se vydal po 14. hodině z Klárova. Skupina se dopoledne zúčastnila mše na Pražském hradě. Hnutí Pro život tvrdí, že každé počaté dítě má dostat šanci, a letos pochod volá i po podpoře rodin s více dětmi. 

U Rudolfina se obě skupiny setkaly. „Nechceme s nimi jít do konfliktu, chceme pouze, aby nás slyšeli. Nechceme nechat ultrakonzervativce v klidu pochodovat Prahou,“ uvedla Jelínková. Skupina zastánců práva na interrupci zatarasila pochodu pro život cestu, nakonec ale byli vytlačeni těžkooděnci a mezi oběma skupinami policie vytvořila bariéru z aut. 

„Zhruba 30 až 40 lidí si stouplo na rozhraní Mánesova mostu a náměstí Jana Palacha, kudy procházel jiný průvod z Klárova na Václavské náměstí. Na výzvu policie odmítli prostor opustit, proto jsme je museli vytlačit,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Jeden člověk byl zadržen, protože s policisty nespolupracoval. „Další jsme ztotožnili a oznámili správnímu orgánu pro neuposlechnutí výzvy úřední osoby,“ dodal mluvčí. Na místě byli podle něj i cizinci. 

Počet umělých přerušení těhotenství
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Umělých přerušení těhotenství v Česku každý rok ubývá. V roce 2016 jich statistický úřad zaznamenal 20 300. V roce 2015 bylo zákroků 20 403, v roce 2010 pak 23 998. V roce 2015 připadalo na 1000 obyvatel 1,9 přerušení těhotenství, v roce 2010 to bylo 2,3. V roce 1989 na tisícovku lidí připadalo 10,8 zákroku.

Obáváme se postupné kriminalizace interrupcí, tvrdí mluvčí protidemonstrace

„Omezení potratového zákona vždy znamená obrovské riziko pro ženy, které třeba z finančních důvodů mít dítě nemohou, nebo ho prostě nechtějí. Tam, kde není potrat legální, podstupují ženy zdravotně rizikové zákroky, které je ohrožují na životě. To, že nyní máme příznivě nastavenou legislativu, neznamená, že se situace nemůže změnit,“ uvedla Kateřina Jelínková z Kolektivu 115. Tématem skupiny je vedle práva na interrupci také feminismus, právo na město a antifašismus.

Pochod skupiny doprovázelo několik soundsystémů. Účastníci nesli transparenty zaměřené zejména proti kardinálovi Dominiku Dukovi. „Jsme pro možnost volby. Chceme, aby současný potratový zákon zůstal v podobě, jako je dnes,“ řekla Jelínková s tím, že se obává postupné kriminalizace interrupcí.  

Naopak hnutí Pro život upozorňuje na to, že většina – podle hnutí až 80 procent žen – se rozhodne pro umělé přerušení těhotenství z donucení, jde podle nich o tlak rodiny nebo ekonomické problémy. Ze statistik hnutí navíc vyplývá, že v případě matek se dvěma dětmi jich ročně interrpci podstoupí až pět tisíc.