Každý má dostat šanci, tvrdí hnutí Pro život. Má však mít i právo na své tělo, kontruje Kolektiv 115

Události, komentáře: Jsou ženy nuceny k potratům? Diskutují mluvčí Kolektivu 115 a hnutí Pro život (zdroj: ČT24)

Do pražských ulic vyrazili v sobotu zastánci i odpůrci umělého přerušení těhotenství. Podle viceprezidentky a mluvčí hnutí Pro život Zdeňky Rybové jsou ženy k interrupcím nuceny. Ani Kolektiv 115 nesouhlasí s nátlakem vůči ženám, mluvčí hnutí Kateřině Jelínkové ale vadí i to, když je rozhodnutí pro potrat odsuzováno a označováno za vraždu. Jelínková a Rybová to řekly v pořadu Události, komentáře.

Zatímco hnutí Pro život vyrazilo v sobotu po 14. hodině na Národní pochod pro život a rodinu, Kolektiv 115, za který mluví Jelínková, pořádal v sobotu před polednem protidemonstraci Netancuj, jak Duka píská. „Je to metafora. Kardinál Duka o potratech řekl, že jsou horší než teroristické útoky v New Yorku, Bruselu, Paříži. V posledních letech vidíme vzrůstající politický vliv církve. Sobotní protiakcí chceme ukázat, že podporujeme solidaritu a svobodu žen nakládat se svým tělem,“ zdůraznila Jelínková.

Viceprezidentka a mluvčí hnutí Pro život Rybová odmítá, že „tančí, jak Duka píská“: „Já neřeším politiku nebo občanskou agendu. Ale naše hnutí usiluje o to, aby nastala celospolečenská změna klimatu, aby se vzbudil soucit s těmi, kteří potrat nechtějí a jsou k tomu okolím nuceni. Nechceme interrupce zakázat. Víme, že společnost se vyvíjí, a kdyby chtěla potraty zakázat, tak budeme pro. Ale dnes by zákaz nepřinesl české společnosti a českým ženám nic dobrého. Proto s tím nepočítáme a pracujeme, jako kdyby to nikdy nemělo nastat.“

Názor Čechů na interrupci
Zdroj: ČT24/CVVM

Podle Rybové je až o 80 procent žen, které se pro interrupci rozhodnou, k tomuto kroku přinucena. Opírá se o statistiky linky pomoci, kterou její hnutí provozuje. S údajem ale nesouhlasí Jelínková: „Ta statistika vychází z toho, že hnutí se soustřeďuje na úzkou skupinu žen, které už vědí, že na potrat nechtějí. Jsme samozřejmě proti tlačení na ženy, aby dělaly cokoliv se svým tělem. Ať už jde o ekonomický nebo osobní nátlak třeba ve vztahu. Ale moralistní odsuzování hnutí Pro život, podle kterého se děti vraždí, to nám vadí také,“ uvedla Jelínková.

Rybová: Pro každé dítě je tu milující rodič. Ale ne homosexuální pár

„Každý lidský život od početí má dostat šanci, aby se v podobě člověka narodil a prožil svůj život na Zemi. To patří mezi morální práva, která má společnost bránit,“ myslí si Rybová.

Platí to podle ní i pro děti, jejichž biologičtí rodiče si je nepřejí: „Nechtěnost nesnižuje hodnotu lidské důstojnosti. Člověk má hodnotu bez ohledu na to, jestli je ve společnosti akceptován, jestli ho rodiče milují. Pokud ne, tak je tu spousta jiných rodičů, kteří mají otevřenou náruč i srdce, aby to dítě milovali a přijali,“ myslí si Rybová, která s manželem vychovala tři adoptované děti.

Sama je ale proti adopci dětí homosexuálními páry: „Prostředí rodiny tvořené základním prvkem manželství mezi mužem a ženou je pro děti zdravé a v pořádku. Pro adopci dětí homosexuálními páry nejsem, ale to není agenda našeho hnutí.“