Rolavská vrchoviště procházejí hasiči i policisté. Turisty upozorňují na nebezpečí vzniku požárů

Události v regionech: Turisté ničí chráněnou krajinu na Rolavě (zdroj: ČT24)

Policisté a hasiči začali hlídkovat v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště. Lokalita, která je oblíbeným místem turistů, je podle hasičů riziková kvůli hrozbě rozsáhlých přírodních požárů. Někteří návštěvníci tam však odhazují odpadky, nebo dokonce rozdělávají oheň. Úklid pak na své náklady musí zajistit radnice nedaleké Přebuzi.

Podle starosty Přebuzi Martina Bruotha (nestr.) zůstávají po turistech v lokalitě plechovky od piva, plastové lahve či obaly od svačiny. Úklid platí radnice. „Je to odlehlá lokalita, takže už jenom doprava traktorem odsud zpátky do Přebuzi něco stojí,“ komentoval.  

Zřejmě největším lákadlem pro návštěvníky je opuštěná vodní nádrž, která je součástí bývalého cínového dolu. Objevila se například v seriálu Rapl, a také právě díky tomu ji turisté často navštěvují. „Mě zaujala ta scéna, kde leží mrtvá žena v té nádrži. To mě i s rodinou nalákalo k návštěvě tohoto místa,“ prohlásil Karel Masopust. 

Popularita opuštěné továrny ale přináší i problémy, největším je pak zapalování ohňů. „Teď tady nějakou dobu pršelo, takže je to tady podmáčené. Ale měsíc předtím bylo sucho, na jaké tady nejsme zvyklí,“ uvedl starosta. 

Podle něj se stopy po pálení ohňů objevují všude. Právě proto nyní lokalitu hlídají policisté i hasiči. „Táboráky mohou být ohraničené, turisté tak mohou tvrdit, že to hlídají, ale všechno je to potencionální zdroj vzniku požáru,“ upozornil mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal. „Návštěvníky zatím upozorňujeme, jak se mají chovat,“ dodal mluvčí policie Jakub Kopřiva. 

Podle hasičů vysychá oblast Rolavské vrchoviny velmi rychle. Chybí tam cesty i voda na hašení. Starosta Přebuzi ale věří, že hlídky výrazně přispějí k tomu, aby bylo v lokalitě bezpečněji.