Obce v Karlovarském kraji trápí zchátralé porcelánky. Některé volají po možnosti vyvlastnění

Události v regionech: Stružná se zbaví rozvalin po porcelánce (zdroj: ČT)

Obec Stružná na Karlovarsku odkoupila areál bývalé porcelánky. Původní investor chátrající budovy zdemoloval a nechal na místě sutiny, které postupně doplnily černé skládky. Stružná plánuje, že na místě brownfieldu vyrostou rodinné domy. Opuštěných porcelánek je v kraji víc a ne vždy se daří problém řešit.

Pro zarostlé sutiny a černé skládky začal být bývalý areál porcelánky ve Stružné nebezpečný. „Tady hrozilo neustále to, že děti vniknou do porcelánky, stane se neštěstí. Nebo že tam začne vznikat nechtěná černá skládka,“ řekla starostka Stružné Zuzana Večeřová (Obec pro občany). Obec proto od původního investora brownfield odkoupila. Může teď místo obnovit a najít mu nové využití například v podobě místa pro bydlení.

Naopak Jakubov na řešení dál čeká. Zeď bývalé porcelánky tam dokonce spadla na hlavní ulici vedle školky. Sanační práce stály přes půl milionu korun. Odstranění havarijního stavu musela zajistit a uhradit spádová obec Kyselka. „Snažíme se od toho skutečného vlastníka získat zpět nějaké peníze, které jsme do toho investovali. Bohužel vzhledem k situaci na Ukrajině, kde sídlí majitel, si nejsme jisti, jak to dopadne,“ řekl starosta Kyselky Aleš Labík (Kyselka pro lidi).

Obce chtějí zákon o vyvlastnění

Opuštěných porcelánek je v kraji víc. V Horním Slavkově se vystřídalo mnoho majitelů a výsledkem je zatím pustý areál. Zhruba před dvaceti lety ukončila svou činnost nejstarší porcelánka v Čechách. Dodnes jsou její budovy opuštěné. Vybydlený areál je i v bývalém pivovaru v Karlových Varech, město tak spoléhá na nového majitele, plánuje tam novou městskou čtvrť. „Areál je bohužel poměrně blízko zástavbě, kde bydlí lidé, a tím pádem si všímají toho, že se tam shromažďují bezdomovci, poměrně často tam vyjíždí hlídky policie a několikrát se nám stalo, že jsme museli vyjíždět kvůli požáru,“ popsal mluvčí Karlových Varů Jan Kopál.

Obce jsou ale na nezodpovědné majitele krátké. Některé z nich volají po tom, aby zákon dovolil vyvlastnění tam, kde se majitel o budovy nestará.