Bílina na Teplicku zachraňuje lázeňský areál

Události v regionech: Obnova lázeňství v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Radnice v Ústeckém kraji chtějí obnovit lázeňství. Na mnoha místech v regionu jsou totiž pod zemí termální prameny. Často jsou ale nevyužívané. Na lázně by chtěla lákat turisty například Bílina na Teplicku. Začala proto se záchranou lázeňského areálu Kyselka.

Lázně v Bílině chátraly skoro třicet let. Město nyní pracuje na jejich postupné obnově. „Udělaly se stabilizační práce, věci související se spodní vodou, zastabilizoval se objekt zevnitř, aby nedocházelo dál k chátrání. V současné době je před dokončením projekt na opravu fasády,“ nastínil místostarosta Karel Matuška (ANO).

Renovací prochází i přilehlý park. Budoucnost lázní je ale i přes snahu Bíliny nejistá, otázka visí nad financováním i schopností konkurovat dalším severočeským městům.

Lázně fungují totiž i v sousedních Teplicích. Letos tam počítají již 869. sezónu. „Jsme rádi, že se k nám klientela hlásí, jsme v podstatě naplněni,“ sdělila obchodní ředitelka Lázní Teplice Yveta Slišková. A to i přes to, že během covidu byly dlouhé měsíce uzavřeny. „Nemáme už tolik zahraničních klientů, přece jenom tam došlo z důvodu těch restrikcí k určitému útlumu, ale máme mnoho českých klientů, kteří nás po covidu objevili,“ dodala Slišková.

K léčbě se v Teplicích používá i Bílinská kyselka, která se stáčí hned vedle rekonstruované lázeňské budovy. Kdy si ji budou moct vychutnat zase i návštěvníci bílinských lázní, zatím není jasné.