Ukrajinská firma vyrábí na Jesenicku. Chce pomoci snížit nezaměstnanost

Studio ČT24: Ukrajinská firma vyrábí na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Z Charkova do České Vsi u Jeseníku přesunula výrobu firma Vegetus. Specializuje se na veganské a vegetariánské uzeniny. Loni z ostřelovaného města evakuovala část svých pracovníků. Nabídne ale místo i dalším lidem a může tak snížit nezaměstnanost na Jesenicku.

Firma Vegetus v České Vsi založila dceřinou společnost, která nyní své výrobky na dřívější domácí trh exportuje. „Z Charkova jsme přivezli více než polovinu zařízení a strojů, abychom mohli co nejrychleji rozjet výrobu,“ řekl zakladatel a majitel společnosti Alexej Gonsky.

Po pěti měsících je firma zhruba na čtvrtině produkce svého původního závodu v Charkově. Výrobu nyní plánuje zvyšovat. „Máme zakázky ze všech zemí v Evropě,“ podotkl Gonsky.

Firma zaměstnává většinově ukrajinské pracovníky. „Některé jsme sem přivezli, jiní přijeli sami,“ uvedl. Mezi zaměstnanci jsou ale i Češi. „Osobně vidím potenciál pro další zvyšování zaměstnanosti v regionu Jesenicka,“ řekl Gonsky. Velký potenciál vidí i ve spolupráci ukrajinských a českých podnikatelů. „Je tady mnoho oblastí, kde se může rozvíjet,“ míní.

Vegetus zároveň pomáhá svým krajanům na Ukrajině – dvacet procent jejich produkce tam putuje jako humanitární pomoc.

Do České Vsi Gonsky přijel na pozvání svého kamaráda. „A my jsme si to tady oblíbili,“ vysvětlil důvod, proč si firma zvolila zrovna toto místo. Poděkoval české vládě, národu i lidem z Jesenicka za pomoc a přátelské přijetí.

Podnikatelů z Ukrajiny podle viceprezidenta Svazu průmyslu a obchodu ČR Jana Rafaje v Česku přibývá. „Na začátku ruské agrese jsme viděli, že zejména podniky, které na Ukrajině působily – i s českými vlastníky – rychle přesouvaly výrobu k nám,“ řekl. Podle něj se většinou jedná o něco nového a ani případná konkurence českému trhu neuškodí.