Padělal bankovky za skoro 41 milionů korun, soud mu potvrdil devět let vězení

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Filipu Šromovi souhrnný devítiletý trest vězení za padělání eurobankovek a další podvody. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle rozsudku Šrom vytiskl v roce 2020 4781 kopií bankovek, které tehdy odpovídaly téměř 41 milionům korun. Padělky se poté Šrom, který se k trestné činnosti doznal, pokusil splatit dluh. V případu byli původně obžalováni ještě dva muži, kteří jsou pravomocně obžaloby zproštěni, vina se u nich neprokázala.

Šrom byl odsouzen za padělání peněz i za podvod, sazba v tomto případě činí osm až dvanáct let. „Obžalovaný se trestné činnosti dopouštěl po delší období a řadou útoků. Je třeba přihlédnout i k výši škody,“ poznamenal předseda senátu Petr Andres. Poukázal i na to, že trest je ukládán jako souhrnný, zahrnuje i jeho předchozí úvěrové podvody a s ohledem na rozsah a dobu páchání trestné činnosti šlo uvažovat naopak i o trestu vyšším.

Zmírnění trestu požadovala obhajoba, podle obhájkyně Lucie Mokrošové je nepřiměřeně přísný, soud podle ní nedostatečně zohlednil polehčující okolnosti včetně toho, že jeho jednání nebylo nakonec kvalifikováno jako organizovaná skupina. Poukázala také na to, že Šrom s policií spolupracoval. „K tomu, co se stalo a jakého jednání se dopustil, se postavil čelem,“ podotkla.

Podle žalobce Roberta Henzela je však trest na místě, u Krajského soudu ve Zlíně původně navrhoval ještě vyšší, desetiletý trest. „Obžalovaný byl odsouzen za čtyři trestné činy, celkem se jedná o 27 skutků. Rozhodně je v tomto případě i dost podstatné, jakým způsobem trestnou činnost páchal, tedy jak dlouhou dobu a v jakém rozsahu,“ uvedl žalobce.

Přesvědčil tiskaře

Podle obžaloby má Šrom na svědomí vytisknutí stoeurových a pětiseteurových bankovek, jejichž celková hodnota v přepočtu činila téměř 41 milionu korun. Bankovky byly vytištěny v tiskárně v Holešově na Kroměřížsku. Šrom požádal jejího pracovníka Zbyňka Krahulíka, aby archy s bankovkami rozřezal. Krahulík to nejdříve odmítl, poté se údajně nechal přesvědčit o tom, že jde o reklamní předměty.

Podle žalobce se Šrom později padělky pokusil na okraji Zlína zaplatit jistinu půjčky ve výši 35 milionů korun. Muž, který bankovky jako splátku dluhu přijal, posléze zjistil, že jsou falešné.

Podle obžaloby se Šrom také ve více než dvaceti případech dopustil podvodu s trestní sazbou pěti až deseti let, když vylákal peníze od lidí a zástupců firem. Jako jistiny dával padělané vesměs prvorepublikové bankovky. Způsobil tím podle rozsudku škodu přesahující 105 milionů korun, jeho jednání směřovalo ke způsobení škody 145 milionů korun. Na internetu Šrom podle rozsudku také nabízel k dražbě falešné historické bankovky.

Muži soud uložil i povinnost nahradit způsobenou škodu. Součástí trestu je propadnutí majetku a šestiletý zákaz působení ve funkci statutárního orgánu v obchodních korporacích a družstvech a v obdobných funkcích.