TÉMA

Padělání peněz

Penězokazové chtěli tisknout bankovky za miliardy. Případu se bude věnovat vrchní soud

Vrchní soud v Olomouci může zasáhnout do kauzy padělání peněz organizovanou skupinou z Česka a Slovenska. Pětice obžalovaných by měla strávit šest až devět let za mřížemi, proti rozsudku ostravského krajského soudu ale podal odvolání žalobce i jeden ze souzených, a případ tak putuje do Olomouce. Podle prvoinstančního rozsudku chtěli muži s vazbami na italskou mafii tisknout eurobankovky a české koruny v řádu miliard.
30. 5. 2023|

Padělal bankovky za skoro 41 milionů korun, soud mu potvrdil devět let vězení

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Filipu Šromovi souhrnný devítiletý trest vězení za padělání eurobankovek a další podvody. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle rozsudku Šrom vytiskl v roce 2020 4781 kopií bankovek, které tehdy odpovídaly téměř 41 milionům korun. Padělky se poté Šrom, který se k trestné činnosti doznal, pokusil splatit dluh. V případu byli původně obžalováni ještě dva muži, kteří jsou pravomocně obžaloby zproštěni, vina se u nich neprokázala.
17. 1. 2023|

Za padělání peněz uložil soud pěti mužům napojeným na zločineckou skupinu tresty od šesti do devíti let

Olomoucký krajský soud potrestal pět mužů za padělání a pozměnění peněz tresty v rozpětí od šesti do devíti let. Šestého muže ze Slovenska zprostil obžaloby. Podle rozsudku se muži s napojením na italskou zločineckou organizaci chystali v roce 2014 tisknout eurobankovky a české koruny. Vytvořili ale jen zkušební bankovky, výroba nakonec nezačala, organizátoři z Itálie byli na Slovensku zadrženi. Rozsudek není pravomocný.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 15:59|