Penězokazové chtěli tisknout bankovky za miliardy. Případu se bude věnovat vrchní soud

Vrchní soud v Olomouci může zasáhnout do kauzy padělání peněz organizovanou skupinou z Česka a Slovenska. Pětice obžalovaných by měla strávit šest až devět let za mřížemi, proti rozsudku ostravského krajského soudu ale podal odvolání žalobce i jeden ze souzených, a případ tak putuje do Olomouce. Podle prvoinstančního rozsudku chtěli muži s vazbami na italskou mafii tisknout eurobankovky a české koruny v řádu miliard.

Obžaloba směřovala původně proti šesti mužům, které označila jako členy organizované skupiny působící ve více státech. Krajský soud v Ostravě ale zprostil obžaloby Slováka Eugena Baloga, který měl v celém případu podle soudu i státního zástupce nejmenší roli.

Zbylých pět obžalovaných nakonec soud označil za vinné. Udělil jim nejen tresty odnětí svobody, ale i peněžité tresty a zákazy činnosti. Nejpřísněji soud potrestal Rudolfa Kalovského z Přerova, a to devíti lety vězení a šestiletým zákazem činnosti v tiskařském oboru. Kromě toho musí zaplatit 620 tisíc korun.

Radimu Švecovi z Brna udělil nepodmíněný trest odnětí svobody na osm a půl roku, zákaz činnosti na sedm let a peněžitý trest 816 tisíc korun. Osm a půl roku by si měl odsedět také Roman Repa ze Slovenska. David Bednář z Lanškrouna dostal šest let, peněžitý trest 109 tisíc korun a šestiletý zákaz činnosti. Jiřího Černého z Olomoucka potrestal vězením na sedm let.

Jejich vinu a udělené tresty teď ale posoudí Vrchní soud v Olomouci. „V této věci podal totiž odvolání obžalovaný Jiří Černý a vrchní státní zástupce, a to proti výroku o vině u pěti z šestice obžalovaných. Státní zástupce podal odvolání také do výroku o trestu u obžalovaného Černého,“ potvrdila mluvčí Ondrušová.

Organizovaná skupina působila ve více státech

Organizovaná skupina byla podle obžaloby napojená na italskou zločineckou organizaci, která se zabývala dovozem padělků. Působila v Itálii, Maďarsku a na Slovensku. „V obou bodech šlo o organizovanou skupinu působící ve více státech. Svědčí o tom dělba jednotlivých úkolů či role zprostředkovatelů, skupina měla přesah do jiných států Evropy,“ uvedl soudce ostravského krajského soudu Martin Lýsek.

V Česku italská skupina sháněla tiskárnu na výrobu padělaných bankovek. Tu jim nabídl právě Rudolf Kalovský v Dolní Čermné, kde tiskárnu vlastnil další obžalovaný David Bednář. Tisknout měli na originální bankovní papír, který jim Italové dodali spolu s naskenovanými bankovkami na flash disku a CD nosiči.

Kalovský, Bednář a Švec pak měli na přelomu srpna a září vytisknout první kusy padělaných peněz. Poté dostali zakázku na tisk bankovek v hodnotě 500 milionů eur. Převoz archů na tisk jim měli zajistit Italové za doprovodu ozbrojené eskorty. Podle státního zástupce za to měli všichni tři slíbenou odměnu šest milionů eur.

Kromě toho měli nechat natisknout i dalších čtyřicet miliard korun českých. Za to jim Italové slíbili odměnu 600 milionů korun. Na postupu se podle obžaloby domlouvali v červnu a červenci 2014. Část kontrolních bankovek následně předali na Slovensku Romanovi Repovi.

K výrobě ani v jednom případě ale nakonec nedošlo, protože policie zadržela 31. října 2014 na Slovensku dva Italy. To ale podle soudu nevadí, protože je prokázatelná jasná motivace finančního zisku. „Soud nemá žádných pochybností i s ohledem na zajištěné odposlechy, čeho chtěli pachatelé dosáhnout, a to realizovat tisk bankovek a že reálně došlo k tisku bankovek, byť šlo o vzorky. Motivace byla zcela jasná, finanční. Očekávali, že získají buď peníze, nebo bankovní papír,“ uvedl Lýsek.