Za padělání peněz uložil soud pěti mužům napojeným na zločineckou skupinu tresty od šesti do devíti let

Olomoucký krajský soud potrestal pět mužů za padělání a pozměnění peněz tresty v rozpětí od šesti do devíti let. Šestého muže ze Slovenska zprostil obžaloby. Podle rozsudku se muži s napojením na italskou zločineckou organizaci chystali v roce 2014 tisknout eurobankovky a české koruny. Vytvořili ale jen zkušební bankovky, výroba nakonec nezačala, organizátoři z Itálie byli na Slovensku zadrženi. Rozsudek není pravomocný.

Muži byli souzeni jako členové organizované skupiny působící ve více státech, hrozilo jim až dvanáct let vězení. Nejvyšší trest devět let uložil soud Rudolfu Kalovskému z Přerova, zaplatit musí 620 tisíc korun a soud mu uložil také šestiletý zákaz činnosti v tiskařském oboru.

Radim Švec z Brna dostal souhrnný trest osm a půl roku, peněžitý trest 816 tisíc korun a sedmiletý zákaz činnosti, David Bednář z Lanškrouna dostal šest let, peněžitý trest 109 tisíc korun a šestiletý zákaz činnosti. Slovák Roman Repa dostal trest osm a půl roku vězení a Jiří Černý z Olomoucka sedm let. Slováka Eugena Baloga soud zprostil obžaloby, i podle žalobce měl nejmenší roli v celém případu.

Podle soudce Martina Lýska bylo jednoznačně prokázáno, že Švece a Kalovského Italové kontaktovali nejprve kvůli údajnému tisku certifikátů. „Soud nemá žádných pochybností i s ohledem na zajištěné odposlechy, čeho chtěli pachatelé dosáhnout, a to realizovat tisk bankovek, a že reálně došlo k tisku bankovek, byť šlo o vzorky. Motivace byla zcela jasná, finanční. Očekávali, že získají buď peníze, nebo bankovní papír,“ uvedl Lýsek.

Stačí vytištění jedné jediné bankovky

Žalobce muže původně poslal před soud za přípravu tisku půl miliardy eurobankovek a v druhé části obžaloby za přípravu tisku čtyřiceti miliard korun. Soud tuto sumu neupřesnil s tím, že šlo o větší množství bankovek. Soudce poukázal na to, že trestný čin padělání a pozměnění peněz je spáchán i vytištěním jedné jediné bankovky, což se v obou případech stalo.

V případu týkajícím se padělání eurobankovek byli pachatelé podle žalobce napojeni na italskou zločineckou organizaci, která rozvážela padělky. Operovala nejen v Itálii, ale i v Budapešti a především na Slovensku. Na území České republiky podle obžaloby činnost koordinovali Kalovský a Švec, v srpnu 2014 nabídli Italům k pronájmu tiskárnu v Dolní Čermné, kterou vlastnil Bednář. Muži byli podle soudce jednoznačně motivováni finančním ziskem. Na výrobu nedošlo, neboť Italové byli 31. října 2014 zadrženi na Slovensku. Podle žalobce se udali z obavy nakonec sami obžalovaní, z jejichž výpovědí poté olomoucký soud vycházel.

V druhém bodě, za který byl odsouzen také Repa a Černý, šlo o padělání českých bankovek. Podle žalobce se na postupu domlouvali v červnu a červenci 2014 v Horní Moštěnici, na Olomoucku a na Slovensku. Ani v tomto případě k výrobě nedošlo.

„V obou bodech šlo o organizovanou skupinu působící ve více státech. Svědčí o tom dělba jednotlivých úkolů či role zprostředkovatelů, skupina měla přesah do jiných států Evropy,“ uvedl soudce Lýsek. Soud se případem zabýval více než dva roky, jednání komplikovalo množství obžalovaných a kvůli svědkům i mezinárodní přesah případu.