Speciální terénní auta s dvojkulomety vyrobí pro Ukrajinu ve Šternberku. Pomohou proti dronům

Události: Dodávky protiletadlových zbraní z Česka (zdroj: ČT)

Firma Excalibur Army ve Šternberku začíná vyrábět nové protiletadlové zbraně pro Ukrajinu. Dvojkulometné systémy na plošinách speciálních terénních aut jsou určené především na obranu proti dronům. Část dodávky zaplatí veřejná sbírka.

„Dvojkulomet ráže 14,5 krát 114 milimetrů, který stával na zemi, jsme dali na obrněné vozidlo. Je tam pracoviště pro střelce, které mu umožňuje rotaci kolem osy o 360 stupňů,“ popsal prototyp obchodní ředitel Excalibur Army Šternberk Richard Kuběna.

Zbraň je mobilní, rychlá a malá. „Dá se dobře ukrýt, zaparkovat v garáži, bude se špatně hledat,“ dodal výrobní ředitel Excalibur Army Šternberk Jiří Talanda. Zájem je podle něj obrovský, Ukrajina chce zbraně hned.

Za necelé dva měsíce sestřelily ukrajinské síly na dvě stovky dronů. Mimořádně nebezpečnou hrozbou z posledních týdnů jsou takzvané kamikadze drony. Cíl jsou schopny zaměřit, narazit do něj a při tom explodovat. Operují na celém území Ukrajiny, včetně cílů kritické infrastruktury. Rusko využívá hlavně modely íránské výroby. „Nejnovější typy mají být mnohem rychlejší, pro obranu tedy těžším cílem ke zneškodnění,“ popsal zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan.

Právě nejnovějším typům dronů mají protiletadlové systémy ze Šternberka účinně čelit. „Máme tam i systém nočního vidění, který dokáže ukrajinskou energetickou infrastrukturu chránit i v noci,“ popsal Talanda.

Část zaplatí sbírka, část spojenci

Zbrojovka dodá Ukrajině sto patnáct vozů s kulomety. Patnáct z nich zaplatí veřejná sbírka Dárek pro Putina, zbytek spojenci.

Továrna nakupuje materiál a staví montážní linku. „Představa, že máte patnáct takových autíček a k nim třicet šikovných vojáků, to dokáže udělat v řadách ruské armády pořádnou neplechu,“ řekl spoluorganizátor sbírky Dárek pro Putina Martin Ondráček.

První protidronové dvojkulomety odjedou z výrobní haly ve Šternberku na Ukrajinu v březnu příštího roku. V říjnu tam veřejnost poslala tank T-72 Avenger, přezdívaný Tomáš. Ze staršího typu ho modernizovali taky ve Šternberku. Sbírka na něj vynesla třiatřicet milionů, stál dvacet pět. Dalších devadesát tanků zbrojovka na Ukrajinu dodá letos a příští rok. Zaplatí je Spojené státy a Nizozemsko.