Na Ukrajinu míří „dárek pro Putina“. Tank z české sbírky nese Masarykovo jméno

Události, komentáře: Příběh tanku Tomáše, který Ukrajincům koupili Češi (zdroj: ČT24)

Ze Šternberka vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš. Lidé se na něj složili v rámci kampaně Dárek pro Putina, vybraly se desítky milionů korun. Stroj nese jméno po prvním československém prezidentovi. Jde o sériový výrobek, který je ale jednodušší než jeho původní sovětská verze a díky jménu je výjimečný, řekl v Událostech, komentářích Andrej Čírek, mluvčí zbrojní společnosti Excalibur, odkud tank pochází.

„Jedná se o tank původně sovětské výroby, který se ale vyráběl na několika místech v bývalém východním bloku v Jugoslávii, v Polsku a také v Československu, konkrétně v Martině. Tank Tomáš je postaven na základě tanku, který byl právě zde vyroben,“ popsal původ tanku Čírtek.

Stroj obsluhuje tříčlenná posádka a podle mluvčího je určitě výhoda, že se jedná o původně sovětský stroj, na ovládání je navíc ještě jednodušší než jeho předchůdce.

„Výhodou východní tankové koncepce je, že se jedná o tank ve své kategorii relativně lehký, který má nízkou siluetu a má o jednoho člena posádky méně, protože tam není nabíječ. Nabíjení je automatické, ale z toho zase plyne určitá nevýhoda. Munice je v revolverovém zásobníku ve věži a v případě zásahu hrozí tragická exploze,“ vysvětlil Čírtek.

Stroj bez anonymity

V současné době funguje v Česku běžící linka na výrobu těchto tanků a na výrobě jednoho z nich se podílí mnoho desítek specialistů. „Tomášovi byla věnována stejná pozornost a byl dáván stejný důraz na kvalitu jako u kteréhokoliv tanku této série,“ říká Čírtek, současně ale potvrzuje, že stroj „v tomto případě vystoupil z anonymity, byl pojmenován, tak bude na jeho osudy brán větší zřetel a bude o ně větší zájem.“ 

Nyní probíhá další sbírka, a to na munici s názvem „Nakrmte Tomáše a jeho kamarády.“ Mluvčí závodu ale nechtěl zveřejnit bližší detaily, o jakou munici a z jakého výrobního závodu se bude jednat. 

Na Ukrajinu poslal zbrojní závod už několik desítek tanků. 

Excalibur Army nemá ale detailní informace o tom, jak je technika z Česka na Ukrajině nasazována, pouze má informace o tom, že se účastní boje a že je ukrajinskou armádou oceňována.