Archeologové našli v Okříškách o dvě stě let starší keramiku, než je první písemná zmínka o obci

Nejstarší písemná zmínka o městysi Okříšky na Třebíčsku pochází z roku 1371. Rozbory keramiky, která se tam našla při výkopových pracích loni na podzim, ale potvrdily, že tam lidé žili o skoro dvě stě let dřív.

Okříšky loni oslavily šestisté padesáté výročí první písemné zmínky, ale střepy, které se našly mezi současným zámkem a zemědělským družstvem, podle archeologů pocházejí z doby kolonizace Vysočiny v období od desátého do poloviny třináctého století. „Ta keramika je charakteristická tím, že je tmavší, tmavošedé nebo tmavohnědé barvy, což způsobuje typ výpalu. Jsou to také zdobné prvky, které keramika nese. V tomto případě se jednalo o rýhy, nehtový vryp, vlnky,“ popsala archeoložka Jitka Štohandlová.

Dělníci, jak potvrdili archeologové, narazili při výkopech na někdejší odpadní jámu. Ta kromě keramiky ukrývala například i zvířecí kosti nebo zuby.

O historii Okříšek vyšla před rokem kniha. I v ní se v souvislosti s jejich založením hovoří o druhé polovině čtrnáctého století. Přepisovat ji městys nebude. „Já myslím, že to datum, které je historicky doložené písemně, je jasné. Toto jsou jenom dohady. Takže budeme slavit první písemnou zmínku v roce 1371 a budeme vědět, že naši předkové tady byli už o nějakou dobu dříve,“ řekl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Jižní část Vysočiny je na podobné nálezy bohatá. Ty z Okříšek teď skončí v depozitáři Muzea Vysočiny Jihlava.