Referendum o stavbě haly v Opatovicích bude. Lidé rozhodnou souběžně s volbou prezidenta

Krajský soud v Pardubicích rozhodl o vyhlášení místního referenda o chystané stavbě velké průmyslové haly v Opatovicích nad Labem. Uskuteční se s prvním kolem prezidentské volby, tedy 13. a 14. ledna příštího roku, informoval o tom server iDnes.cz. Lidé, kteří s vybudováním nové průmyslové haly nesouhlasí, mají obavu o plynulost dopravy či životní prostředí.

Spolek Sousedé proti hale nasbíral pro návrh na vyhlášení místního referenda přes 600 podpisů. Zastupitelé Opatovic letos v září nerozhodli o vyhlášení referenda, podle soudů aktivisté podali svůj návrh 4. července, o dva dny později, než měli. Přípravný výbor se proto obrátil na pardubickou pobočku Krajského soudu v Hradci Králové, aby referendum vyhlásila místo obce, a soud jim vyhověl.

Lidé by v referendu měli odpovědět na otázku, zda požadují, aby orgány obce Opatovice učinily veškeré možné kroky k tomu, aby zabránily výstavbě průmyslové, výrobní, logistické, montážní nebo skladové haly na konkrétních pozemcích. 

Kritici haly se bojí komplikací v dopravě

Novou průmyslovou halu o výšce 16,5 metru chce investor vybudovat na poli mezi velkou okružní křižovatkou a Čeperkou nedaleko elektrárny. Územní plán Opatovic to umožňuje. Kritici haly se bojí dopravních problémů spojených s kamiony či auty zaměstnanců, zvýšení hluku i záboru zemědělské půdy. Obávají se také, že to je jen začátek a v budoucnu se průmyslový areál bude dál rozšiřovat.

Podle starosty Pavla Kohouta (Opatovice podle vás) by obec byla v případě výsledku hlasování proti výstavbě haly vystavena náhradě škody. Je přesvědčen o tom, že je nepřípustná otázka, aby referendum zakázalo vlastníkovi pozemku na něm stavět stavbu, která je povolena územním plánem. Opatovice si nechaly zpracovat vlastní posudky, které počítají s částkou mezi 60 až 70 miliony korun.

Spolek však uvedl, že o něco takového neusiluje. V případě plebiscitu, který by odmítl stavbu haly, navrhuje, aby obec učinila všechny legální kroky k zamezení výstavby. Nemusí například povolit stavbu příjezdové silnice přes obecní pozemky.

„Tím by se celý projekt zastavil nebo alespoň zdržel natolik, aby to developera odradilo,“ uvedl Nathaniel Filip Aras ze spolku Sousedé proti hale. Samotné referendum podle něj obec nijak neohrožuje.