Opatovičtí chtějí referendum o nové průmyslové hale. Investor tvrdí, že bude žádat náhradu škody

Lide z Opatovic chtějí referendum kvůli plánované hale (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Opatovic nad Labem usilují o referendum kvůli plánovaé výstavbě průmyslové haly u dálnice. Vedení Opatovic s výstavbou souhlasí, proti jsou však někteří místní. Developer, který chce stavět, ale pohrozil, že pokud referendum plánovanou investici zmaří, bude požadovat úhradu škody. Hala o velikosti čtyř fotbalových hřišť má vzniknout v sousedství opatovické elektrárny.

Investor Czech Industrial Development si stěžuje na to, že odpůrci o plánované hale neříkají pravdu. „V případě, že by na základě publikace nepravdivých informací došlo k vyhlášení referenda, bude dána příčinná souvislost mezi vznikem škody a uvedením nepravdivých skutkových tvrzení. Náš klient bude tuto škodu samozřejmě nárokovat,“ píše se v dopise, který investor odpůrcům poslal. 

Někteří ale hovoří o nátlaku, například i vedení okolních obcí. „Dá se to opravdu brát jako vyhrožování. Fandím tomu, pokud lidé referendum vyvolají, že se ukáže názor občanů,“ komentovala starostka sousední Čeperky Kristina Vosáhlová.  

Odpůrci z Opatovic už mají osmdesát procent podpisů, které pro vyhlášení referenda potřebují. Vedení obce ale proti výstavbě průmyslové haly nic nemá, kritiku projektu dokonce odmítá. 

Lidé se obávají hlučné dopravy

Hala o velikosti čtyř fotbalových hřišť má vyrůst na poli u sjezdu z dálnice D11, přesněji má stát jen kousek od opatovické elektrárny. „Počítá se s desítkami kamiónů, stovkami osobních vozidel, bude to jezdit v podstatě vzdušnou čarou tři sta metrů od našeho domu bez jakékoliv zábrany. Obec se nás vůbec nezastala,“ říká jeden z odpůrců projektu Radek Šejvl.  

Územní rozhodnutí pro stavbu zatím není pravomocné. Odvolali se proti němu občané i sousední obec Čeperka. Spor aktuálně řeší i krajský úřad v Pardubicích. „Nevíme, co v té hale vůbec bude. Hlavně kvůli tomu jsme odvolání dali,“ sdělila Vosáhlová. Část občanů Opatovic chce referendum spojit s komunálními volbami v letošním říjnu.