Ostrov hlasoval o průmyslové hale. Kritici plánovaného areálu se obávají zastínění památky UNESCO

Voliči v Ostrově na Karlovarsku se v pátek v místním referendu vyslovili ke změně územního plánu, která souvisí s výstavbou jedné z hal ve vznikajícím průmyslovém parku. Záměr uspořádat plebiscit vzešel od kritiků výstavby. Nesouhlasí s navýšením plánované haly, která by podle nich mohla zastínit Rudou věž smrti z bývalého komunistického pracovního tábora, památku zapsanou na seznam UNESCO. O zvýšení požádala společnost Panattoni kvůli zvažované změně technologií. Vedení města změnu obhajuje.

Hlasování skončilo ve 22:00 ve čtrnácti volebních místnostech. Lidé v karanténě či s nemocí mohli požádat o návštěvu hlasovací komise s hlasovací urnou. Celkové náklady na referendum by se měly pohybovat kolem 400 tisíc korun.

Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby zastupitelstvo města neschválilo změnu č. 3 územního plánu Ostrova. Stávající územní plán umožňuje v lokalitě bývalé Škodovky stavět objekty s nejvyšší přípustnou výškou po římsu dvanáct metrů. V této změně se rozhoduje o možnosti, aby celková výška plánované haly o sto tisících metrech čtverečních byla 22,5 metru. Zatím ale ani není jasné, které firmy zde najdou místo.

Pohled do Rudé věže smrti v roce 2019
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Navrhovaná změna se nelíbí části obyvatel města. Odpůrcům například vadí to, že přinese větší dopravní a ekologickou zátěž nebo že by hala zastínila nedalekou Rudou věž smrti, což je památka zapsaná na seznamu UNESCO. Věž byla součástí komunistického pracovního tábora a třídila se v ní uranová ruda. Právě tato budova byla proslulá nejtěžšími pracemi v uranových dolech.

Podle ředitele Panattoni pro ČR a Slovensko Pavla Sovičky ale ani jedna ze dvou připravovaných hal v průmyslové zóně Ostrov-North nezasahuje do ochranného pásma památky. Díky navýšení by se hala mohla nabídnout více firmám s moderními technologiemi, které zaměstnají kvalifikovanější pracovní sílu. Hala by navíc nemusela být vyšší po celé délce. Pokud by obyvatelé podle něj hlasovali proti změně výšky, firma by pokračovala ve výstavbě podle původního záměru.

Pokud bude výsledek závazný a platný, radnice se jím hodlá řídit

V Ostrově žije asi 13 600 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent voličů, což je v případě Ostrova přibližně 4700 lidí. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označí nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň nejméně 25 procent všech voličů, což je 3300 obyvatel.

„Pokud referendum vyjde platné a závazné, celá akce se změnou územního plánu končí, protože budeme respektovat vůli občanů. Pakliže nebude platné, tak budeme ve změně územního plánu pokračovat. V případě, že budou vypořádány řádně všechny námitky, tak pak každý zastupitel bude hlasovat podle svého svědomí,“ řekl místostarosta Ostrova Marek Poledníček (KDU-ČSL).