V Pardubicích začala oprava mostu, doprava bude deset týdnů omezená

V Pardubicích začala částečná uzavírka mostu kpt. Bartoše, provoz na něm bude deset týdnů kyvadlový. Starý most musí radnice nechat provizorně opravit. Náklady budou šest a půl milionu korun.

„Je to nezbytný uzel pro dopravu, jeho uzavření by byl velký problém pro ostatní komunikace, podařilo se domluvit, že doprava bude pokračovat v jednom pruhu,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Most je ve špatném stavu, radnice tam dvakrát snižovala nosnost, aktuálně po něm mohou jezdit jen auta do 3,5 tuny. Výjimku mají vozy MHD a složky záchranného systému.

„Most je starý, musí vydržet do doby, než ho opravíme nebo postavíme nový. Je paradoxní, že mostovka je z roku 1882, to je z doby, kdy vozy ještě nejezdily. Most původně sloužil u zdymadla, potom byl přesunut sem,“ vysvětlil Kvaš.

Minulé opravy podle něj mostu moc neprospěly, betonová deska ho příliš zatěžuje, proto město přistoupilo k rychlým opravám. Měly by zvýšit životnost konstrukce. „Nejhorší jsou pro něj těžká vozidla. Ocelový most se pravidelně prohýbá, pracuje,“ vysvětluje Kvaš.

Stavební firma Chládek a Tintěra má na opravy deset týdnů. Odfrézuje živičný povrch a postaví nový. Postaví i pilíře a opěry lešení. Odtud bude opravovat mostní ložiska.

„Čeká nás oprava mostních dilatačních závěrů, jsou poškozené, zatéká voda do mostních ložisek, docházelo by k jejich degradaci. Mohla by hrozit destrukce spodní stavby,“ řekl Luboš Holas ze stavební firmy.