Zlín ve čtvrtek zasáhlo slabé tornádo, potvrdili meteorologové

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) potvrdili, že Zlín ve čtvrtek odpoledne zasáhlo slabé tornádo. Podle předběžných odhadů urazilo asi dvanáct set metrů. Hasiči v souvislosti s průtrží mračen a silným větrem ve Zlíně vyjížděli pouze k poškozenému billboardu v místní části Malenovice.

Odborníci z brněnské pobočky ČHMÚ se v pátek dopoledne vydali do Zlína na průzkum škod. „Od lidí, kteří tam natáčeli či fotili, máme zaznamenaný trychtýř z mraků. Jedno video z ulice přímo ukazuje rotující trosky. Určitě je to pro průzkum vhodný materiál, rádi bychom proto zjistili více,“ vysvětlil Petr Münster z brněnského ČHMÚ. 

Předpoklad, že šlo tornádo o síle F0, tedy nejslabší, potvrdili meteorologové odpoledne. „Podle předběžných odhadů urazilo asi dvanáct set metrů, trychtýř víru mohl mít v některých místech až padesát metrů,“ popsal Münster. 

Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. Tornádo, které loni v červnu postihlo Břeclavsko a Hodonínsko a vyžádalo si šest životů, v některých obcích dosáhlo až čtvrtého stupně. „Členění je ale trochu složitější a to výsledné číslo bude až na základě zhodnocení fotek, které jsem na místě udělal,“ poznamenal meteorolog.

Hasiče ve čtvrtek odpoledne ve Zlíně-Malenovicích zaměstnal větrem poškozený reklamní billboard. „Žádný další zásah jsme neměli,“ konstatovala mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Na několika dalších místech regionu hasiči odstraňovali také popadané stromy. Na Zlínsku to bylo v Bratřejově, Biskupicích a Zádveřicích-Rakové. K poškození střech, které silný vítr obvykle způsobuje, hasiči podle mluvčí nevyjížděli.