Soud podruhé zrušil odvolání ostravské žalobkyně Kornasové

Pražský městský soud už podruhé zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Uvedl to server Česká justice. Kornasovou odvolal v roce 2018 za závažné porušení povinností tehdejší ministr Robert Pelikán (ANO) na návrh její nadřízené, někdejší krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové.

Kornasová předtím vedla ostravské okresní žalobce od roku 2005. Tvrdí, že její vztah s nadřízeným krajským státním zastupitelstvím byl bezproblémový až do roku 2015. V roce 2016 se ale vztahy zhoršily a podle Kornasové ji Andělová začala šikanovat. Za bossing následně Kornasová vysoudila padesát tisíc korun.

Pelikánovo rozhodnutí o odvolání potvrdil i jeho nástupce ve funkci Jan Kněžínek (za ANO) a žena se rozhodla bránit správní žalobou. Městský soud v Praze ji nejprve zamítl, Kornasové se ale zastal Nejvyšší správní soud (NSS) a věc vrátil k dalšímu projednání s pokynem, ať se soudci zabývají tvrzením o šikaně a případně zohlední i ženin související vyhraný spor.

Poté městský soud správní žalobě vyhověl a Kornasová se vrátila do funkce. Ladislav Hradil, který ostravským státním zástupcům do té doby šéfoval, rezignoval, aby úřad neměl dva nejvyšší vedoucí pracovníky.

Nejvyšší správní soud ale následně zrušil i tento rozsudek, když částečně vyhověl kasační stížnosti ministerstva. Proto nyní pražský městský soud rozhodoval potřetí. I proti čtvrtečnímu pravomocnému verdiktu lze podat kasační stížnost.

Kornasová argumentovala mimo jiné tím, že porušení jejích povinností spatřovali ministři v tom, že nevycházela Andělové vstříc v jejích požadavcích, které ovšem neměly oporu v zákoně.

NSS už dříve připustil, že pokud byla Kornasová obětí pracovní šikany, mohla mít tato skutečnost negativní vliv na její schopnost řádně řídit státní zastupitelství. Městský soud dal pak Kornasové za pravdu i v tom, že Andělová byla při podání návrhu na odvolání zaujatá, čímž byl porušen princip nestrannosti.