Soud potvrdil bossing na státním zastupitelství v Ostravě

Bývalá krajská státní zástupkyně v Ostravě Zlatuše Andělová několik let šikanovala a uplatňovala bossing vůči někdejší okresní státní zástupkyni v Ostravě Tamaře Kornasové. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Kornasová kvůli sporu přišla o funkci okresní vedoucí, proti odvolání z pozice se brání i u Nejvyššího správního soudu.

Jedenáct let spolu slavily narozeniny a dávaly si dárky. Potom se vztahy mezi odvolanou okresní státní zástupkyní v Ostravě Tamarou Kornasovou a její nadřízenou ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou změnily.

„V roce 2016 se zřejmě doktorka Andělová rozhodla, že mě odstraní z funkce vedoucí státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Ostravě, do roku 2016 na mě nebyly žádné stížnosti, ona sama mi nedala žádnou ústní ani písemnou výtku,“ popsala odvolaná okresní státní zástupkyně v Ostravě Tamara Kornasová.

Na okresním státním zastupitelství začala jedna kontrola za druhou. Andělová po podřízené požadovala rozbory tisíců údajů a k tomu ji opakovaně zvala na osobní setkání. „Nebyly zjištěny žádné chyby, žádná závažnější pochybení, ale dávala mi písemné výtky a stále mi písemně sdělovala, že všechno dělám špatně,“ uvedla Kornasová.

Předchozí soud šikanu podřízené odmítl

Zlom zřejmě nastal, když Tamara Kornasová poslala stížnost na nadřízenou vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci Ivo Ištánovi. „Žádala mě, abych zrušil výtky, které jí byly uloženy ze strany krajské státní zástupkyně,“ uvedl Ištván, který pak stížnost zaslal přímo Andělové. Ta se pak rozhodla podat na Kornasovou návrh na odvolání z funkce vedoucí státní zástupkyně z důvodu neplnění povinností.

Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán Kornasovou z funkce odvolal. Na odvolání pak Kornasová reagovala mimo jiné podáním žaloby k soudu za šikanu a bossing. Soud prvního stupně ji v lednu zamítl.

„Rozsáhlá dohledová kontrolní činnost, kterou vykonávalo Krajské státní zastupitelství v Ostravě vůči ostravskému okresnímu státnímu zastupitelství od roku 2016, nenesla znaky šikany,“ zdůvodnil tehdy soudce Okresního soudu Ostrava Jiří Šopek.

Odvolací soud však otočil a dal za pravdu Kornasové. „Krajský soud jednoznačně shledal projevy nezákonně šikany nebo bossingu. Například byly pořizovány záznamy z pracovních porad na okresním státním zastupitelství, a to anonymně bez vědomí a souhlasu žalobkyně,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Klára Krystýnová.

K vyhlášení rozsudku Zlatuše Andělová, která mezitím odešla do důchodu, nepřišla. Nahradil ji nový vedoucí krajského státního zastupitelství v Ostravě Libor Malý. „Rozsudek Krajského soudu v Ostravě mě překvapil. Podáme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ uvedl k případu Malý.

Tamara Kornasová je v současnosti řadovou žalobkyní. Proti odvolání z funkce vedoucí se brání u Nejvyššího správního soudu, rozhodnutí padne za měsíc.