Ministryně spravedlnosti zažalovala dvě státní zástupkyně z kauzy Postoloprty

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podala kárnou žalobu na dvě státní zástupkyně, které měly na starosti kauzu zastupitelů Postoloprt. V té figuroval i poslanec ANO Pavel Růžička. Tento případ je podle Benešové „důkazem zásadního a dlouhodobého selhání, které nebyla soustava státních zastupitelství schopna sama vyřešit“. Dozorové státní zástupkyni z Loun i dohledové státní zástupkyni z Ústí nad Labem navrhla Benešová uložit důtku, což je nejmírnější kárné opatření.

Desítka zastupitelů z Postoloprt na Lounsku čelila téměř tři roky trestnímu stíhání za to, že v minulém volebním období schválili prodej obecního objektu za údajně nevýhodnou cenu. Revizní posudek prokázal, že cena nevýhodná nebyla, a Okresní soud v Chomutově devět zastupitelů letos v březnu osvobodil. U desátého, poslance Pavla Růžičky (ANO), následně lounské státní zastupitelství stáhlo obžalobu. Soudní proces se Růžičky netýkal, protože ho sněmovna nevydala ke stíhání.

Ministryně je k práci veřejných žalobců obecně dlouhodobě kritická. Nyní uvedla, že postoloprtský případ potvrzuje její názor, že státní zastupitelství „vykazují výrazné nedostatky ve fungování“. Zdůraznila, že jejím primárním cílem není potrestat žalované ženy, ale upozornit na systémová selhání.

„Pevně doufám, že přijmou v rámci svých pravomocí důsledná opatření, která takovým excesům do budoucna zabrání. Moje osobní přání je, aby se chybující důsledně seznámili s příběhy lidí, kterým takové nešťastné kauzy komplikovaly nebo dokonce ničily pracovní i osobní život,“ vzkázala státním zastupitelstvím Benešová.

Bez ohledu na upozornění na zásadní vady znaleckého posudku

Dozorové státní zástupkyni v kauze Postoloprt Radce Pavlišové vyčítá ministryně to, že zamítla stížnosti proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání, ačkoliv dostala upozornění na zásadní vady znaleckého posudku. „Za stejné situace podala obžalobu, následně setrvala na svém názoru až do posledního hlavního líčení, kdy pod tlakem závěrů revizního posudku navrhla zproštění,“ uvedlo ministerstvo.

U dohledové státní zástupkyně Benešové vadí, že třikrát vykonávala dohled nad postupem dozorové státní zástupkyně, aniž zjistila její pochybení.

Poslanec Růžička kvůli obvinění odstoupil z kandidátky ANO v krajských volbách. Zastupitelé mimo jiné uvedli, že jeden z nich kvůli stíhání nedostal vízum k návštěvě své dcery v cizině. Majetkovou újmu utrpěl podle starosty Postoloprt Zdeňka Pištory (Občané pro město a venkov) i městský úřad, a to kvůli nákladům vynaloženým na právní zastoupení. Město už dříve avizovalo, že bude od státu žádat omluvu a pět milionů korun.