Krkonošská kauza míří k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů v části takzvané krkonošské kauzy, která se týká ukládání zeminy u Pece pod Sněžkou a dotací pro Herní krajinu Pecka. Informoval o tom mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Případ tedy projedná Nejvyšší soud.

Odvolací vrchní soud začátkem května pravomocně potvrdil osvobození všech devíti obžalovaných, včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška nebo bývalého ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jana Hřebačky. Takzvané dovolání je mimořádný opravný prostředek. Podat ho v neprospěch obviněných navrhl krajský státní zástupce v Hradci Králové.

V případu čelila obžalobě skupina osmi fyzických osob a jedné osoby právnické, a to pro dva skutky. První spočíval ve zřízení údajně nezákonného úložiště zeminy na území národního parku, podle obžaloby šlo o přečin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Druhý skutek se týkal získání dotace pro projekt Herní krajiny Pecka, kvalifikovaný byl jednak jako dotační podvod a jako poškození finančních zájmů Evropské unie, oba ukončené ve stadiu pokusu, a jednak jako zneužití pravomoci úřední osoby.

Krajský žalobce nesouhlasí se zprošťujícím rozhodnutím soudů obou stupňů ohledně pěti fyzických osob a u právnické osoby.

V případě zprošťujícího rozhodnutí pro první skutek podle mluvčího bylo nutné závěry soudů akceptovat jako správné. Pokud jde o druhý skutek, nejvyšší státní zástupce se ztotožnil se závěrem soudů, že se obvinění nedopustili zneužití pravomoci úřední osoby.

Pokus o dotační podvod

 „(…) soudy u tohoto skutku dostatečně nevyhodnotily tu podstatnou část jednání některých obviněných, která spočívala v úmyslném předkládání nepravdivých dokladů v souvislosti s žádostí o poskytnutí dotace v řádu několika desítek milionů korun na realizaci předmětného projektu, (…),“ sdělil Malý. 

Tato část jednání podle nejvyššího státního zástupce naplnila skutkovou podstatu pokusu o dotační podvod a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Nejvyšší státní zástupce proto v tomto rozsahu považuje zprošťující rozhodnutí soudů obou stupňů za nesprávné. Tento závěr se podle mluvčího týká čtyř z osmi původně stíhaných obviněných fyzických osob.

Nejvyššímu soudu proto v dovolání nejvyšší žalobce navrhuje, aby v dotyčné části rozhodnutí soudů obou stupňů zrušil a věc vrátil Krajskému soudu v Hradci Králové k novému projednání a rozhodnutí.