Vítkovické nádraží, kde se „zastavil čas“, projde opravou. Nastěhují se tam i úředníci

Vítkovické nádraží, kde se „zastavil čas“, projde opravou. Nastěhují se tam i úředníci (zdroj: ČT24)

Správa železnic opraví památkově chráněné nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Část objektu po rekonstrukci obsadí i zaměstnanci úřadu práce. Léta chátrající budova by se mohla začít opravovat už příští rok, práce by měly stát zhruba čtyři sta milionů korun. Vítkovické nádraží, které je postavené v bruselském stylu, se dochovalo v původní podobě.

O záchranu nádraží v ostravských Vítkovicích usilují veřejnost i památkáři už léta. O klenotu postaveném podle návrhu Josefa Dandy v bruselském stylu vyšla dokonce i kniha. „Na jednu stranu je vítkovické nádraží úplně zchátralé, na druhou stranu se dochovalo v úplně autentickém stavu, neprošlo nikdy žádnou opravou,“ přibližuje historik a kronikář Petr Předník. 

Interiér budovy působí, jako by se tam zastavil čas. Objekt je prakticky prázdný. „Celý ten prostor nádraží, ale i vlastně i celé jeho okolí je pustým ostrovem uprostřed osídlené oblasti,“ popsal současný stav historik.

V minulosti se hovořilo o tom, že z nádražní budovy by mohlo být muzeum dopravy, obchodní centrum nebo dokonce sídlo Generálního finančního ředitelství. Dnes už je jasno – zhruba polovinu objektu po rekonstrukci bude využívat úřad práce. 

„Dále tam však budou zachovány služby pro cestující, vedle pokladny také veřejné toalety, plánuje se i zřízení úschovných boxů. I ten samotný velkoryse pojatý prostor vstupního vestibulu zůstane zachovaný. V budoucnu se plánuje jeho komerční využití,“ sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. 

Na oživení zanedbaného místa však oprava samotné nádražní budovy zřejmě stačit nebude. „Je tady obrovský předprostor, který nikdy nebyl rekonstruován, je tady park, který je dobré využít k posezení, k relaxaci nebo jako sochařské sympozium pod otevřeným nebem,“ nastiňuje Předník.