Prostor před havířovským nádražím se promění ve staveniště. Vyroste tam nový dopravní terminál

V Havířově začali stavět nový dopravní terminál za 111 milionů korun. Prostor před vlakovým nádražím, které vzniklo v 60. letech minulého století, by se měl během roku proměnit v moderní dopravní uzel. Už v červnu současně začne dlouho očekávaná rekonstrukce původní výpravní haly postavené v bruselském stylu, které donedávna hrozilo zbourání.

Chodníky, silnice, nový kamerový systém i autobusové zastávky. Celé prostranství před havířovským nádražím projde do února příštího roku zásadní proměnou. „Za rok už cestující, kteří vystoupí z autobusu, přejdou pod novým vybudovaným terminálem hlavním koridorem až k výpravní budově suchou nohou a budou chráněni před nepříznivým počasím,“ popsal vedoucí projektu Miroslav Janíček.

Už letos v červnu na stavbu nového dopravního terminálu naváže obnova architektonicky cenné odbavovací haly, která je ve špatném technickém stavu. „Budeme určitě měnit sloupkopříčkovou fasádu, včetně hodin, které musíme zrepasovat. Musíme je za rok zprovoznit, aby ukazovaly přesný čas,“ uvedl Janíček.

Prostor před havířovským nádražím
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK
Vizualizace přednádraží po opravě
Zdroj: havirov-city.cz

Do konce roku by měla opravou projít i střecha, do které na několika místech zatéká. Její původní popartový vzhled by ale měl zůstat zachován; a stejně tomu bude i u fasády.

Původní odbavovací halu nahradí vedlejší budova, která by měla být zprovozněna v průběhu června. V budoucnu přímo naváže na opravenou výpravní halu z 60. let.

Od squashe po výstavy

„Budova nádraží je dominanta Havířova. Celkově jsou to investice za 250 milionů. Celá lokalita, která spojuje městskou část Havířova a Šumbark, získá novou kvalitu,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL).

Havířovský magistrát teď řeší se Správou železnic smlouvu o pronájmu. Pokud vše půjde podle plánu, měla by v příštím roce na opravu venkovních částí nádraží navázat úprava interiéru. V něm by podle studie mohly v budoucnu vzniknout třeba squashové kurty nebo plocha pro koncerty a výstavy.