Speleologové objevili v Králově jeskyni u Tišnova prostorný dóm s obrovským krápníkem

Speleologové objevili v Králově jeskyni u Tišnova prostorný dóm s obrovským krápníkem (zdroj: ČT24)

Speleologové objevili druhý největší dóm v Králově jeskyni u Tišnova na Brněnsku. Pojmenovali ho Výroční dóm, letos totiž uplynulo padesát let od objevení jeskyně. Podle jeskyňářů se jedná o mimořádný objev. Nejčastěji se totiž nové prostory daří najít především v Moravském nebo Českém krasu.

„Doufali jsme, že nás čeká objev, ale takovouto krásu jsme nečekali,“ řekl jeskyňář Vít Kulkánek při popisování dómu, který objevili v březnu v Králově jeskyni. Cestu si museli prokopat a místy se plazili. Teď je přístup o něco jednodušší.

Speleologové čekali prostor pětkrát menší

Speleologové čekali prostor velký zhruba pět až osm metrů. Místo, kam se dostali, je ale překvapilo. Dóm je čtyřiatřicet metrů dlouhý, dvanáct metrů široký a osm až jedenáct metrů vysoký. Jedná se tak o druhý největší prostor v Králově jeskyni.

Objevili v něm i obrovský krápník. „Je to největší sintrový nátek v jeskyni. Je čtrnáct metrů široký, výšku nevíme, protože se nepodařil doměřit, ale nic takového se tady v krasu nevyskytovalo. Je to unikát a i ta čistota, bělost krasové jeskyně, je unikátní,“ popsal Kulhánek.

Veřejnost se zatím do dómu nepodívá

Výzdoba je podle jeskyňářů jinak běžná, krápníková. Aby ji neponičili, pohybují se podél provazu. „Objevy mimo krasové oblasti jako je Moravský kras nebo Český kras jsou v poslední době mimořádné. Řekl bych, že je to jeden z objevů, který se podaří jednou za deset let,“ řekl předseda České speleologické společnosti Jan Lenart.

Tišnovští jeskyňáři doufají, že objev, na který čekali devět let, není poslední. Prostory dómu slibují pokračování. Razit proto budou obchvatnou štolu, aby novými objevy neponičili ty stávající. Návštěvníkům zatím podzemní poklady zůstanou skryté.