V Dolní Moravě se otevřel nejdelší visutý most pro pěší na světě. Ochránci přírody ho kritizují

Lávka Sky Bridge je dlouhá 721 metrů a spojuje dva horské hřebeny Králického Sněžníku - Slamník a Chlum. Zátěžová zkouška lávky, která je v nadmořské výšce 1110 metrů, skončila v neděli, první turisté mostem projdou v pátek 13. května, vstupenky si musí koupit on-line. Agentura CzechTourism očekává, že unitkátní stavba přiláká do lokality návštěvníky z celého světa. Podle ochránců přírody je projekt problematický, nepříznivě ovlivní ráz krajiny.

Nová visutá lávka se nachází nad údolím Mlýnského potoka ve výšce 95 metrů. Její stavba trvala dva roky. „Nejtěžší bylo natažení lan,“ popsal generální ředitel společnosti Taros Nova Radek Ondruch. Dodal, že tenčí lana mezi dvěma pylony přepravoval dron, ta silnější se po nich následně z vrcholu na vrchol dopravovala pomocí kladek. Lana jsou zakotvena mohutnými patkami. Kvůli eliminaci výchylek do stran vlivem námrazy a větru je most zajištěný stabilizačními lany s napínacím mechanismem.

Lávka bude podle Ondrucha v provozu celoročně. Uzavře se jen při údržbě nebo v případě, kdy rychlost větru přesáhne 135 kilometrů za hodinu.

Lávka navazuje na naučnou stezku

Generální ředitel Horského resortu Dolní Morava Martin Palán věří, že zájem o novou atrakci bude velký. „Návštěvník si zarezervuje půlhodinu, ve které na most může vstoupit a přejít ho. Je jednosměrný, protože na druhé straně navazuje na naučnou stezku s prvky rozšířené reality,“ popsal. Návštěvníci se do výchozího bodu dopraví lanovkou.

V Dolní Moravě je nejdelší visutý most pro pěší na světě (zdroj: ČT24)

Výstavba lávky Sky Bridge stála zhruba 200 milionů korun. Podle Palána by se investice měla vrátit do deseti let. S výhradami veřejnosti nebo ekologických organizací například kvůli narušení rázu krajiny se společnost nesetkala. Středisko neleží v chráněné krajinné oblasti a podle Palána se vše uskutečnilo v souladu s územním plánem i požadavky příslušných institucí.

Kritika ochránců přírody

Podle ředitele regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) v Olomouci Michala Servuse je projekt visutého mostu v Dolní Moravě z pohledu ochrany přírody problematický, protože nepříznivě ovlivní ráz krajiny. „Je to samozřejmě objekt, který je z dálky dominantní,“ řekl.

Nový visutý most by měl být brzy zapsán do Guinessovy knihy rekordů. „Už teď o něj jeví zájem média z celého světa, nejenom z Evropy, ale také z Číny nebo Spojených států amerických,“ uvedl redaktor ČT Erik Knaifl.

Události: Otevření visutého mostu na Orlickoústecku (zdroj: ČT24)

„Na základě našich průzkumů je patrné, že hlad po cestování je velký. Právě atrakce tohoto typu mají potenciál sem přilákat návštěvníky z celého světa,“ míní ředitelka regionální spolupráce CzechTourism Veronika Janečková. Dodala, že lidé v poslední době stále raději navštěvují přírodu, což je podle ní dáno pandemií.  

Servus si také myslí, že nová atrakce přiláká do Dolní Moravy další návštěvníky, počet turistů v nedaleké národní přírodní rezervaci Králický Sněžník by ale neměla příliš zvýšit. Z loňské studie totiž podle něj vyplývá, že na Králický Sněžník nyní proudí hlavně turisté z polské strany.

„Lidé, kteří areál v Dolní Moravě navštíví, tak víceméně zůstávají v něm. Na vrchol chodí trošku jiná sorta lidí, protože je zatím hůř dostupný z české strany a vyžaduje to několikahodinový pochod,“ podotkl Servus, podle kterého bude vhodné zachovat cestu na vrchol v současné podobě, která nenahrává masivní turistice.