Dvojnásobný vrah se brání doživotí, podal dovolání. Trest posoudí Nejvyšší soud

Případ vraha manželů z Přerova míří k Nejvyššímu soudu. Odsouzený Pavel Nárožný podal dovolání proti doživotnímu trestu. Ten mu uložil Vrchní soud v Olomouci na konci minulého roku. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Martina Schwettrová. Nárožný zavraždil svého otce a jeho manželku v roce 2009, jejich těla se dodnes nenašla. Od začátku procesu vinu popírá. Doživotní trest zahrnuje i pravomocný rozsudek za přípravu vraždy jeho tety v délce 13 let.

„Dovolání bylo podáno 1. dubna Pavlem Nárožným,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Martina Schwettrová. Pokud krajský soud rozhodne, že je dovolání přípustné, bude o trestu rozhodovat Nejvyšší soud v Brně.

Kauzu otevřel olomoucký krajský soud v červnu 2011. V případu padlo několik zprošťujících rozsudků, které pokaždé Vrchní soud v Olomouci zrušil. Nakonec byl případ přesunut kvůli změně senátu k ostravskému krajskému soudu, který Nárožného v únoru loňského roku odsoudil k 25 letům vězení. V případu byla původně obžalovaná i matka Nárožného, ta ale během procesu zemřela.

Připravoval i vraždu tety

S výší trestu nesouhlasil státní zástupce, který požadoval přísnější trest. Vrchní soud v Olomouci mu vyhověl 9. prosince 2021, kdy Nárožného odsoudil k doživotnímu trestu. „S ohledem na fakt, že v době, kdy již bylo vedeno proti obžalovanému trestní řízení za dvojnásobnou vraždu, připravuje vraždu třetí osoby, vyplývá, že obžalovaný je osobou, pro kterou hodnota lidského života nemá významu. Obžalovaný měl být s ohledem na své dosavadní jednání trvale izolován od společnosti,“ uvedl loni v prosinci žalobce Jaroslav Kouřil.

Motivem vraždy byly podle obžaloby majetkové důvody. Nárožný podle rozsudku na začátku listopadu 2009 v Přerově surově napadl nezjištěným předmětem svého otce v jeho domě z obavy, že ho vydědí. Následně zaútočil i na jeho manželku, která mu šla na pomoc. Útok podle rozsudku vedl Nárožný razantními údery především na jejich hlavy. Podle znalce nemohli manželé na základě nalezených stop útok přežít. Jejich těla poté odvezl osobním autem svého otce a ukryl na neznámém místě.

Těla se dodnes nenašla

Policisté tehdy v rojnicích prohledali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody. Ze Slovenska vyšetřovatelé povolali i psy speciálně vycvičené na vyhledávání zemřelých osob, použili vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně – těla neobjevili. Nárožného otec a jeho manželka proto byli soudy prohlášeni za mrtvé.

Proti obžalovanému svědčily například pachové stopy v autě zavražděných nebo svědectví souseda, který uvedl, že Nárožného viděl v osudnou noc za volantem. Doklady a platební karty zavražděných po čase nalezli exekutoři v klavíru matky Nárožného.

Po prvním zprošťujícím rozsudku olomouckým krajským soudem byl Nárožný propuštěn na svobodu. Na začátku roku 2016 ho ale znovu zadržela policie a obvinila z přípravy vraždy jeho tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci. Za to byl nakonec pravomocně odsouzen ke 13 letům vězení.

V případu hraje významnou roli i otázka posuzování důkazů. Obhájce Nárožného František Stratil už dříve uvedl, že osobně považuje případ za jednu z nejsložitějších kauz na Moravě.