Za přípravu vraždy tety 13 lety vězení. Nárožnému hrozilo až 20 let odnětí svobody

Za přípravu vraždy své příbuzné potrestal v pondělí olomoucký krajský soud dvaačtyřicetiletého Pavla Nárožného z Přerova 13 lety vězení. Podle rozsudku chtěl zabít svou tetu, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci. U soudu zaznělo, že Nárožný ji chtěl zabít palcátem, pomoci mu měla jeho známá.

Nárožný vinu popíral, proti rozsudku se na místě odvolal a žalobce si ponechal lhůtu k odvolání. U jiného soudu se Nárožný zodpovídá z vraždy svého otce a jeho manželky z roku 2009, těla manželů se dodnes nenašla.

Obžalovaný Pavel Nárožný
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Soud dospěl k závěru, že Nárožný svou tetu „zamýšlel a plánoval úkladně usmrtit“. „Věc je specifická, jde o přípravu vraždy. Je rozdíl, když se dokazuje dokonaná vražda nebo vražda ve stadiu pokusu, a něco jiného je, když řešíme přípravu vraždy, tedy první vývojové stadium. To dokazování má určitá specifika. Dospěli jsme v senátu k jednoznačnému názoru o vině obžalovaného,“ uvedl soudce Aleš Vašků.

Za přípravu vraždy s rozmyslem hrozilo muži 12 až 20 let. Soud mu trest uložil při spodní hranici trestní sazby. 

Jsme toho názoru, že příprava byla skutečně nebezpečná. Obžalovaný plánoval přípravu tak, že on bude v zákrytu, logisticky ji vymyslí a vykoná ji druhá osoba, je to závažnější forma přípravného jednání. Nemá žádný podíl na tom, že k dokonání nedošlo.
Aleš Vašků
soudce

Vraždu začal Nárožný podle soudu plánovat od 26. října do 7. prosince 2015, kdy mu soud nařídil, aby se z domu vystěhoval. Nejprve chtěl ženu srazit autem, pak ke svým plánům využil známou, která u něj tehdy bydlela. Na pokyn Nárožného koupila dvě různé paruky, opatřila si tmavé oblečení, trubku a hmoždíř. Z tyče chtěl Nárožný udělat palcát. Jeho známá měla na místo dojet na kole v paruce, psovi předhodit návnadu otrávenou tisem a Nárožného tetu udeřit do hlavy. Na místě chtěli nastražit i falešné stopy odkazující na dalšího spolubydlícího.

Žena ale nakonec vraždu neprovedla a utekla. Policisté ji zadrželi, neboť Nárožnému ukradla peníze. Při výpovědi policistům chystanou vraždu detailně popsala. Nárožný, který podle znalců trpí smíšenou poruchou osobnosti a má narcistické rysy, tvrdil, že si žena vše vymyslela. Jde prý o křivou výpověď, aby se vyvinila z krádeže jeho peněz. Soudce to odmítl s tím, že by nebyla takové konstrukce a fabulace schopna. „Je pro nás nepředstavitelné, aby takto rafinovaně, sofistikovaně byla schopna to vše popsat a obžalovaného obvinit z takové věci,“ uvedl soudce.

Žena v případu obviněna nebyla, od činu totiž nakonec ustoupila a vše oznámila. „Byla spolupachatelka. Věděla o co se jedná, nakupovala věci. Ale naplnila zánik trestnosti tím, že od toho dobrovolně upustila a následně to oznámila,“ doplnil soudce.

Podezřelý z vraždy otce a jeho ženy

Před soudy Pavel Nárožný stanul poprvé v červnu 2011 kvůli obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu roku 2009. Jejich těla se nenašla, byli prohlášeni za mrtvé. Olomoucký krajský soud Nárožného třikrát zprostil obžaloby z vraždy manželů, rozhodnutí vždy zrušil olomoucký vrchní soud.

Kauza se nakonec dostala do Ostravy, kde je nyní jednání odročeno na neurčito. Rozsudek v případu týkajícím se přípravy vraždy je tak prvním, kdy je muž soudem potrestán.