Kvůli úhynu ryb v Labi u Štětí hrozí papírnám milionová pokuta, rozhodne inspekce životního prostředí

Policie ukončila šetření lednové ekologické havárie v Labi u Štětí na Litoměřicku a případ předala České inspekci životního prostředí (ČIŽP), která bude rozhodovat o pokutě za přestupek. Českou televizi o tom informovala mluvčí Krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje Pavla Kofrová. K zavinění události se přihlásila papírenská firma Mondi Štětí. Hrozí jí pokuta až deset milionů korun.

„Dne 29. března 2022 rozhodl policejní orgán o předání věci k projednání přestupku na Českou inspekci životního prostředí,“ potvrdila ústecká policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Ekologickou havárii původně policie vyšetřovala jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. ČIŽP případ bude posuzovat jako přestupek. Podle jejího mluvčího Jiřího Ovečky firmě hrozí pokuta až deset milionů korun. „Částka ale bude určitě daleko nižší. Firma spolupracovala, dokonce se i finančně vyrovnala s rybáři,“ řekl Ovečka.

Firma slíbila rybářům finanční podporu

Dohodu mezi Severočeským rybářským svazem uzavřela společnost Mondi Štětí v únoru. Přislíbila finanční podporu rozvoje populací ryb v řece Labi. Na základě dohody měla společnost uhradit částku několikanásobně převyšující škodu.

Škodu způsobenou havárií ale nelze přesně vyčíslit. Podle mluvčího Severočeského rybářského svazu Jana Skalského je to hlavně kvůli charakteru Labe, jeho hloubce, velkou roli hrálo i zimní počasí. „Mnoho ryb vzala voda s sebou. Odhadujeme zatím přibližně dva tisíce kilogramů,“ uvedl Skalský.

Havárie se stala v polovině ledna letošního roku, kdy unikl hydroxid sodný, který způsobil úhyn několika tisíců ryb, do dešťové kanalizace.