Policie eviduje více krádeží palivového dříví. Očekává se totiž jeho zdražování

Přibývá krádeží palivového dříví (zdroj: ČT24)

Kvůli vysokým cenám energií se lidé vrací k vytápění dřevem. Jeho cena ale v dohledné době vzroste, právě kvůli tomu už policie řeší i krádeže na skládkách dřeva. Ministerstvo životního prostředí chce dokonce omezit dotace na výměnu starých kotlů za plynové, a naopak podpořit tepelná čerpadla. To má snížit závislost na zemním plynu z Ruska.

Lidé si za dřevo připlatí. Důvodem je inflace, ale i zdražování pohonných hmot, kvůli čemuž rostou náklady na jeho těžbu. Za metr krychlový palivového dříví nyní lidé zaplatí asi devět set korun. To, že je o něj nyní větší zájem, potvrdil i lesník Zbyněk Weninger. „Skončila sezona topení, lidé uklidili dřevníky. Každý se snaží, dokud ještě dřevo je a je levné,“ řekl. 

Kvalitní dřevo je momentálně dokonce až dvakrát dražší než to palivové. „Jsme na více než osmnácti stech korunách průměrného zpeněžení jednoho kubíku dříví,“ popsal mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. 

Víc krádeží dřeva

S poptávkou po palivovém dříví ale aktuálně roste i počet krádeží. Se stejným problémem se policisté potýkají v každém okrese. „V jednom případě evidujeme krádež lesního dřeva v porostu mezi obcemi Miřkov a Vidice, zde zmizelo devět metrů krychlových dřeva,“ ilustruje mluvčí domažlické policie Dagmar Brožová.  

Ministerstvo životního prostředí chce navíc omezit takzvané kotlíkové dotace. Místo výměny starých kotlů za plynové chce nyní prosadit tepelná čerpadla. Tím by se měla snížit závislost na zemním plynu z Ruska.