Ostravané mohou rozhodnout o podobě ulice 28. řína. Nápady zapisují přímo do mapy

Lidé z Ostravy v pocitové mapě rozhodnou o podobě rušné ulice (zdroj: ČT24)

Lidé v Ostravě mohou rozhodnout o tom, jak po rekonstrukci bude vypadat rušná městská třída na ulici 28. října. Poslouží k tomu pocitová mapa, do které své poznatky a připomínky mohou obyvatelé města vkládat. Aplikace je přímo na webových stránkách městského ateliéru MAPPA. Ostravané mohou díky pocitové mapě ovlivnit vzhled celého desetikilometrového úseku ulice, jak se píše v projektu „Od tanku až ke Globusu“.

„Vyberu bod a můžu jej zaznačit do mapy. Jakýkoliv komentář, který lidi napadne. Pak stačí uložit a pin je zaznačený,“ popsala proces architektka a urbanistka z ateliéru MAPPA Ostrava Zuzana Palcová. Pocitová mapa však pro Ostravany není nic nového. Už v minulosti v ní komentovali asi čtyři tisíce míst, mezi nimi například Frýdlantské mosty, kde se lidé necítí bezpečně.  

„Frýdlantské mosty spojují centrum Ostravy se zbytkem města. Chodec nebo cyklista, který se přes ně chce dostat, se může vydat po chodnících po jedné nebo druhé straně, které ale nejsou komfortní. Mají zde pocit nebezpečí z aut,“ přiblížila Palcová. 

Odborné posudky nestačí, názor lidí je důležitý

V pocitové mapě si pak lidé z Ostravy stěžují například i na chodníky v ulici Prostorná. Tam jim překáží zaparkovaná auta, kolem kterých se nemají šanci dostat například matky s kočárky nebo lidé na invalidním vozíku. 

On-line mapy i dotazníky využívá město čím dál častěji. Zpětnou vazbu od občanů podle architektů totiž nelze nahradit pouze odbornými posudky.

„V nedávné době to byly právě podklady pro aktualizaci strategického plánu, využívalo se to v nedávné době také v rámci Poruby,“ sdělila náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO). 

Své poznatky a požadavky k městské třídě 28. října mohou Ostravané zaznačovat do pocitové mapy až do 20. března. Návod najdou také v infocentrech nebo tramvajích.