Škodovka po svátcích obnovuje provoz. Jestli ho udrží, není jisté

Události v regionech: Škoda po Vánocích obnovuje provoz (zdroj: ČT24)

Automobilka Škoda Auto po Vánocích obnovuje provoz. Už v prvním lednovém týdnu podnik začal s montáží vozů, kterým chyběly čipy. Většina zaměstnanců ale přišla na první pracovní směnu po 22. prosinci až v pondělí. Kvůli výpadkům dodávek polovodičů vedení Škodovky zatím nedokáže odhadnout, zda letos udrží výrobu v plném režimu.

Před Škodovkou v Kvasinách se po několika týdnech znovu zaplnila parkoviště pro vozy zaměstnanců. V závodu postupně nabíhá výroba na všech linkách a ve všech směnách. Do práce se vrací na devět tisíc lidí. „Jsou rádi, že se fabrika znovu rozjíždí. Přece nás to živí,“ řekl předseda odborů KOVO Kvasiny Martin Lustyk.

Z linek nyní denně sjede kolem dvanácti set automobilů. Patří mezi ně i ty, které podnik musel odstavit jako nedokončené kvůli chybějícím čipům. „Podle vedení firmy bychom měli mít díly na celý leden a na celý únor,“ uvedl Lustyk.

Vedoucí komunikace automobilky Tomáš Kotera informoval, že Škoda předala první týden nového roku k expedici devatenáct tisíc vozů. Režim výroby bude i nadále záviset na dodávkách kritických dílů.

Odstavená auta

Z odstavné plochy na letišti v Hradci Králové ubyla zhruba polovina uskladněných vozů a další by přibývat neměly. „Zatím nemáme informace o návozu dalších vozidel, smlouva je v současné době uzavřena do konce ledna roku 2022,“ sdělil ředitel Letecké služby Hradec Králové Pavel Rind.

S auty, které podnik odstavil mimo vlastní areály, mají ale zaměstnanci mnohdy práci navíc. „Několikrát se nakládala na náklaďáky, skladovala se na různých prostorách, převážel to kde kdo. A je pravdou, že se nám některé vracejí poškozené,“ popsal Lustyk.

Za loňský rok podnik celkově vyrobil o 250 tisíc vozidel méně, zákazníci na objednané zboží čekají v průměru necelý rok.