Záchranáři zasahují z nové základny v Temném Dole, mají blíže ke sjezdovkám

Zdravotničtí záchranáři začali tento týden zasahovat z nové základny v Temném Dole na Trutnovsku. Až o polovinu se jim zkrátily dojezdové doby do lyžařských středisek východních Krkonoš. Nově vzniklá základna je zatím ve zkušebním provozu, oficiální otevření je naplánované na leden.

„V úterý 21. prosince jsme v Temném Dole zahájili zkušební provoz, ostrý výjezd odtud už ale posádka má za sebou, bylo to v Peci pod Sněžkou,“ prozradil ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta. „Posádka je v systému od 1. prosince. Než se přesunula do Temného Dolu, využívala zázemí základny v Trutnově,“ připomněl.

Posádku rychlé zdravotnické pomoci v Temném Dole tvoří jedna sanitka a dva záchranáři. Smyslem vzniku výjezdové základny v Temném Dole bylo přiblížit zdravotnické záchranáře k horským střediskům východních Krkonoš, které patří v Královéhradeckém kraji k turisticky nejoblíbenějším oblastem. Nachází se tam například lyžařské areály v Peci pod Sněžkou nebo v Malé Úpě.

Výjezdy i školení

Stavba základny začala v březnu 2020, vznikla přestavbou dvou objektů, které patří Královéhradeckému kraji. Stojí nedaleko křižovatky, kde z hlavní silnice do Pece odbočuje silnice na Pomezní Boudy na hřebenech Krkonoš.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jeden objekt slouží jako výjezdová základna, z druhého se stalo vzdělávací a výcvikové středisko. Ve výcvikovém centru v Temném Dole se budou školit nejen krajští záchranáři, ale i policisté nebo hasiči.

Cena za celý projekt základny a školicího střediska včetně vybavení přesáhla 43 milionů korun včetně DPH, více než polovinu nákladů pokryje evropská dotace. Zástupci hejtmanství už dříve uvedli, že vybavení interiérů vyšlo na 1,3 milionu korun se započtením daně a dodávka simulátorů na necelé čtyři miliony s DPH.