Bývalý šéf Transgasu Švábenický nezpronevěřil peníze podniku, potvrdil odvolací soud

Bývalý šéf ČPP Transgas Jan Švábenický nezpronevěřil 14,5 milionu korun z tohoto státního podniku. Zproštění viny ve středu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Shodně rozhodl i o druhém obžalovaném, kterým byl jednatel firmy European Business Consulting (EBC) Michael Andronikov. Případ se týkal odměn, které Transgas vyplatil EBC v roce 2013.

„Nezastíráme určité podezření, že obžalovaní nemuseli vždy jednat transparentně,“ řekla předsedkyně odvolacího senátu Jana Kantorová a zmínila nepřehlednost faktur i diskutabilnost provedených obchodů. „Nicméně podezření, byť by bylo veliké, nestačí pro závěr soudu o vině obžalovaných,“ dodala.

Švábenický si od loňského léta odpykává pětiletý trest za zpronevěru z doby, kdy likvidoval státní podnik Potraviny Středočeský kraj. V kauze Transgasu pro něj státní zástupce žádal souhrnný trest v délce 6,5 roku a zákaz vykonávat činnost ředitele státního podniku. Pro Andronikova požadoval pětileté vězení.

Šéf Transgasu nechal proplatit firmě EBC odměny na základě mandátní smlouvy a smlouvy o obstarání obchodní záležitosti. Kontrakty uzavřel bezprostředně po svém nástupu do funkce ředitele v červenci 2012.

Podle obžaloby byla část vyplacené odměny nepřiměřená tomu, jaké služby firma Transgasu poskytla, protože šlo o pouhý administrativní úkon při převodu areálu mezi dvěma státními podniky. Další fakturované služby pak podle státního zástupce nebyly potřebné a Švábenický si je byl schopný zajistit sám.

Švábenický se hájil tím, že EBC odvedla pro Transgas práci, a odměna jí tak náležela. Andronikův advokát už dříve zdůraznil, že neexistují důkazy o tom, že by se muži spolu jakkoliv dohodli na zpronevěře peněz.

Omezené personální zdroje

Pražský městský soud původně oba muže shledal vinnými, do případu se ale poté vložil odvolací vrchní soud, jenž nařídil podrobnější dokazování. Vyžádaný posudek znaleckého ústavu pak vyzněl tak, že kvůli nedostatku podkladů nelze prokázat jakoukoliv škodu, natož její konkrétní výši.

Senát Kantorové se ve středu se závěrem o neprokázání škody ztotožnil. „Ostatně nebylo prokázáno ani porušení žádné konkrétní povinnosti obžalovaného Švábenického jako ředitele státního podniku,“ uvedla soudkyně. EBC podle ní sjednanou externí činnost skutečně poskytla.

Soud upozornil i na to, že personální zdroje samotného Transgasu byly v dané době velmi omezené a že samotný Švábenický byl pracovně výrazně vytížený – vedle řízení státního podniku totiž vykonával funkci likvidátora v šesti dalších podnicích. „Navázání externí spolupráce rozhodně nebylo nepotřebné nebo nestandardní,“ uvedla Kantorová.

Státní zástupce také tvrdil, že Andronikov postupoval nikoliv v zájmu státního podniku, ale v zájmu developera Václava Klána, který se dlouhodobě snažil prodat své severočeské nemovitosti. Klán byl v souvislosti s Transgasem pravomocně odsouzen za pokus o podvod k tříleté podmínce a pětimilionovému peněžitému trestu. Jeho firma Amádeus Real musela zaplatit dalších deset milionů korun.