Soud zprostil Švábenického obžaloby ze zpronevěry peněz z ČPP Transgas

Soud zprostil bývalého šéfa ČPP Transgas Jana Švábenického obžaloby ze zpronevěry 14,5 milionu korun z tohoto státního podniku. Kvůli nedostatku důkazů osvobodil také druhého obžalovaného Michaela Andronikova, jednatele firmy European Business Consulting (EBC). Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu ihned odvolal. Případ se týká odměn vyplacených Transgasem firmě EBC v roce 2013.

Švábenického v pátek k pražskému městskému soudu přivedla eskorta. Muž už si totiž odpykává pětiletý trest za zpronevěru z doby, kdy likvidoval státní podnik Potraviny Středočeský kraj. Státní zástupce Petr Dobeš pro něj nyní v kauze EBC žádal souhrnný trest v délce 6,5 roku a zákaz vykonávat činnost ředitele státního podniku. Pro Andronikova požadoval pětileté vězení.

„Skutek není trestným činem,“ konstatovala předsedkyně senátu Denisa Durdíková, která před dvěma lety původně shledala oba muže vinnými. Do případu se ale poté vložil odvolací vrchní soud, jenž nařídil podrobnější dokazování. Durdíková si proto vyžádala posudek znaleckého ústavu.

„Soud se jednoznačně ocitl v důkazní nouzi. I znalci uzavřeli, že nedisponují dostatečným podkladem k učinění závěru. Nelze uzavřít, že by byla prokázána jakákoliv škoda, natož její konkrétní výše,“ vysvětlila soudkyně posun v názoru soudu a zmínila zásadu, podle níž soud musí při pochybnostech rozhodnout ve prospěch obžalovaných.

Švábenický nechal proplatit firmě EBC odměny na základě mandátní smlouvy a smlouvy o obstarání obchodní záležitosti. Podle obžaloby byla část vyplacené odměny nepřiměřená tomu, jaké služby firma Transgasu poskytla, protože šlo o pouhý administrativní úkon při převodu areálu mezi dvěma státními podniky. Další fakturované služby pak podle státního zástupce nebyly potřebné a Švábenický si je byl schopný zajistit sám.

Švábenický se hájil tím, že EBC odvedla pro Transgas práci, a odměna jí tak náležela. Andronikův advokát k tomu už dříve zdůraznil, že neexistují důkazy o tom, že by se muži spolu jakkoliv dohodli na zpronevěře peněz.

Státní zástupce Dobeš v páteční závěrečné řeči poukazoval na to, že Švábenický uzavřel dané smlouvy s EBC bezprostředně po svém nástupu do funkce ředitele v červenci 2012. Andronikov poté podle něj postupoval nikoliv v zájmu státního podniku, ale v zájmu developera Václava Klána, který se dlouhodobě snažil prodat své severočeské nemovitosti.

Transgas soudkyně odkázala s nárokem na náhradu škody do občanskoprávního řízení. Zmocněnkyně podniku přitom trvala na tom, že finanční prostředky ve výši 14,5 milionu korun byly vynaloženy nikoliv ve prospěch státního podniku, ale byly z něj vyvedeny bez odpovídajícího protiplnění.

Developer Klán už byl za pokus o podvod odsouzen

Developer Klán už byl v souvislosti s Transgasem pravomocně odsouzen za pokus o podvod k tříleté podmínce a pětimilionovému peněžitému trestu. Jeho firma Amádeus Real (AR) musí zaplatit dalších deset milionů korun.

Transgas si v prosinci roku 2013 pořídil akcie Nemo Sever. V době, kdy se o nákupu stoprocentního podílu jednalo, byl Klán jediným členem představenstva Nema a Klánova AR byla jediným akcionářem. Podnikatel pak podle verdiktu zamlčel Transgasu při nákupu akcií, že Nemo má vůči AR finanční závazky.

Závazek vznikl tak, že Klán uzavřel v září 2013 čtyři kupní smlouvy mezi AR a Nemo, kterými AR prodala nemovitosti v Liberci a Ústí nad Labem za cenu 90,5 milionu korun, ačkoliv jejich tržní cena byla 71 milionů.