Ostravská univerzita dala stipendium pěti pronásledovaným studentům z Běloruska

Studenti z Běloruska v Ostravě (zdroj: ČT24)

Na Ostravské univerzitě studuje pět perzekvovaných běloruských studentů. Od univerzity dostanou i speciální stipendia. Běloruští uchazeči se potýkali s pronásledováním ze strany vládnoucího režimu a často jim bylo z politických důvodů i znemožněno studovat.

Student z Běloruska ani nedovede spočítat, kolikrát utíkal před obušky, gumovými projektily nebo slzným plynem, protože nesouhlasil s režimem Alexandra Lukašenka. Chtěl se proto dostat pryč. „Já jsem se účastnil demonstrací a po 9. srpnu bylo nebezpečné pro všechny účastníky protestů zůstávat v Bělorusku. Jít studovat do zahraničí mi přišlo jako nejjednodušší legální způsob,“ vysvětlil student.

Podobně na tom byla jeho přítelkyně, v Bělorusku studovala a učila děti kreslení. „Moji přátelé, se kterými jsem studovala, i učitelé byli zadrženi. Někdo seděl několik dní, někdo sedí dodnes,“ řekla. Policejní dohled je podle nich v Bělorusku všudypřítomný. „Od 1. září jsou ve všech školách instalované kamery, které snímají obličeje a informace předávají na ministerstvo vnitra. Všude sedí policisté,“ popsal student.

Vyřízení formalit trvalo dlouho a bylo drahé

Oba se rozhodli studovat v Ostravě. Vyřízení formalit trvalo dlouho a bylo velmi drahé. Nakonec jim pomohli pracovníci Ostravské univerzity. Ta jim poskytla stipendium ve výši sto padesát tisíc korun za akademický rok. „Snažili jsme se vypočítat částku, která pokryje v podstatě devadesát devět procent nákladů pro život v Ostravě. To znamená, uvažovali jsme o zdravotním pojištění, o zajištění základních potřeb, ubytování na koleji,“ řekla prorektorka pro mezinárodní vztahy Ostravské univerzity Renáta Tomášková.

Mladík, který je profesí hudebník a dirigent, se rozhodl v Ostravě studovat intermediální umění, jeho přítelkyně pak politickou a kulturní geografii. Oba chtějí studovat obory v českém jazyce. Univerzita je připravena je podpořit stipendiem i v dalších letech.