Rybníkáři na jihu Čech budou přepouštět vodu kanálem mezi rybníky stejně jako v 16. století

Události ČT: Rybníkáři z jihu Čech staví umělý kanál (zdroj: ČT24)

Rybníkáři z Kardašovy Řečice staví umělý kanál, kterým budou dopouštět vodu ve svém největším rybníku Holná, kde v minulosti často chyběla. Vrací se ke způsobu práce Jakuba Krčína a Štěpánka Netolického, kteří už v 16. století budovali v jižních Čechách přepouštěcí kanály.

Letos se kaprům v rybníku Holná daří, vody je díky deštivému počasí dost. V minulosti měl ale problémy. Rybáři teď proto zakopávají potrubí, které bude vodu dopouštět. „Necelý hektarový rybník malý Hatín bude dotovat vodou rybník Holná, který má dvě stě čtyřicet čtyři hektarů,“ popsal výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Petr Janoušek.

Dřív existovala podobná strouha. Je vidět na mapě z roku 1654. Kterou si nechali vyhotovit Slavatové. Pozdější zprávy zmiňují problémy s vodou. „Zápis z konce října 1771 vyloženě zmiňuje rybník Holnou. Protože rybník vyschl, tak se tam místní pokusili pěstovat obilí, brambory a zelí,“ řekla archivářka Oblastního archivu Jindřichův Hradec Hana Železná.

Rybníkáři Jakub Krčín nebo Štěpánek Netolický budovali přepouštěcí kanály už v 16. století. Například Netolického Zlatá stoka zásobovala rybníky v třeboňské pánvi a Krčínova Nová řeka zase odváděla povodňovou vodu z řeky Lužnice do Nežárky, a chránila tak nedávno dostavěnou hráz rybníka Rožmberk před protržením.