Obec Chbany dotuje chatařům svoz odpadů. Místní hospodě pak nechybějí zákazníci

Obec Chbany dotuje chatařům svoz odpadů (zdroj: ČT24)

Vedení obce Chbany u Nechranické přehrady doplácí chatařům za svoz odpadů. Díky nim se totiž v obci daří udržet hospodu. Přes léto do obce přijede až dvacet tisíc lidí.

Chbany a jejich osady mají šest set obyvatel. Je to i vyhledávané místo pro rekreaci, a tak tam v sezoně několikanásobně přibude turistů – a právě tehdy přibývá i odpadků. „Místní obyvatelé platí šest set padesát korun za osobu, chataři stejnou částku za objekt. Tady je trošku disproporce, protože chatař když má v objektu dejme tomu tři lidi, tak vyprodukuje stejně odpadu, jako tříčlenná rodina, která platí za každého člena,“ spočítal starosta Chban Jiří Hoření.

Chbany za likvidaci odpadů ročně doplácí až sedm set tisíc korun. Pro obec s rozpočtem dvacet milionů je to významná částka. Vedení obce je ale i tak za chataře rádo. Díky nim se daří udržet místní hospodu, ve které pracují ženy ze Chban. „Je to něco za něco, hospodu tady máme, takže za mě paráda. Zahrajeme si šipky, pustíme si tady nějakou písničku,“ nestěžuje si místní obyvatel Jan Michalec.

„Pro obědy k nám chodí hodně chataři. Buď si dávají tady, nebo si je berou s sebou a je to i plus deset obědů,“ řekla provozní restaurace Štěpánka Hoření. Stejně jako restauraci se ke spokojenosti místních rozhodla obec provozovat i obchod.