V Ostravě začala velká uzavírka, most přes Odru se bude opravovat déle než rok

Události v regionech: Oprava mostu v Opavské ulici v Ostravě (zdroj: ČT24)

V Ostravě začala další velká dopravní uzavírka. Déle než rok se bude rekonstruovat most přes řeku Odru v Opavské ulici. Konstrukce je ve velmi špatném stavu a čeká ji kompletní oprava. Řidiči musejí počítat s omezením.

V ranní špičce ve směru na Ostravu sahala kolona ve čtvrtek až za zastávku Svinov – mosty. Přesto způsobila zdržení asi jen dvě minuty. Na místě se v té době už pracovalo. Řidiči zde v obou směrech projedou jen jedním jízdním pruhem, druhý je určený pro autobusy.

„Za normální situace tady projede čtyřicet tisíc aut denně. Rekonstrukce je rozdělena na dvě etapy, první právě probíhá, začíná dnes (ve čtvrtek) a potrvá do poloviny prosince tohoto roku,“ popsal místostarosta Ostravy-Poruby Miroslav Otisk (ANO).

Druhá etapa začne na jaře a skončí v prosinci 2022. Ocelová konstrukce je zespodu zrezivělá, poškozený je i beton. Netěsní totiž mostní závěry a zatéká tak do ní voda.

Uzavírka kvůli rekonstrukci mostu v opavské ulici v Ostravě
Zdroj: ČT24

Nutná rekonstrukce

„Musí se vyměnit živičné povrchy, izolace jsou také poškozené, bude se měnit i zábradlí, osvětlení se budou opravovat, ocelové konstrukce se budou otryskávat a opatřovat novými antikorozními nátěry,“ vyjmenovává potřebné opravy náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka (ANO).

Velkou část oprav pokryjí fondy Evropské unie. „Tyto mosty jsou už ve stavu, že opravu nutně potřebují. Pokud bychom s ní otáleli, tak opravy budou podstatně dražší. Už teď bude most  stát dvaasedmdesát milionů korun,“ doplňuje Podstawka.

Není to ale jediné omezení v této části Ostravy. Řidiči musí počítat s pracemi na stavbě kruhového objezdu v ulici Nad Porubkou. Ulice 17. listopadu zůstává také uzavřená. Problém a zhruba desetiminutová objížďka je to zejména pro pracovníky fakultní nemocnice.