Rudoarmějci vyrazili na pouť jižní Moravou na koních. Herci připomínají konec války

Pouť k výročí osvobození jižní Moravy (zdroj: ČT24)

Obce na jižní Moravě si společně s vojenskými nadšenci ze spolku Acaballado připomínají události konce druhé světové války. Víc než padesátka mužů a žen v uniformách Rudé armády se ve čtvrtek vydala na třídenní jízdu ve vojenských vozidlech a na koních. Právě koně byli hlavním dopravním prostředkem vojáků při osvobozování jihu Moravy.

V souvislosti s druhou světovou válkou a osvobozováním Česka se často hovoří o historických vozidlech, ovšem na jižní Moravě jezdili vojáci Rudé armády hlavně na koních, na což se vojenští nadšenci snaží třídenní akcí poukázat.  

„Koně hráli nemalou úlohu ve válkách, zejména ve válce poslední. Je potřeba si uvědomit, že tady byly desetitisíce koní,“ uvedl organizátor výpravy ze spolku Acaballado Ivan Vystrčil.  

Pochod kopíruje skutečný postup osvobozenecké armády jižní Moravou. Vojáci vyrazili z Hrušek na Břeclavsku na sever, nocovat budou ve Velkých Hostěrádkách a v pátek ráno budou pokračovat směr Slavkov u Brna. 

Tři dny místo jednoho měsíce

Několikadenní pouť skončí v sobotu odpoledne pietním aktem na brněnském ústředním hřbitově. Trasa je sice stejná, měří až devadesát kilometrů, ale délka poutě nikoli. V roce 1945 vojákům trvala necelý měsíc. Součástí poutě budou i rekonstrukce bojů. 

Nadšenci se snaží ukázat poslední válečné týdny co nejpřesněji, před rudoarmějci tak jdou i němečtí vojáci. Samotné bitvy jsou však výrazně zmenšené oproti těm skutečným – na cestu z Bratislavy do Brna se totiž před 76 lety vydalo kolem 360 tisíc vojáků Rudé armády. 

„Brněnská operace byly opravdu tuhé boje, při kterých Rudá armáda poměrně vykrvácela, a nepodařilo se jí Němce srazit dále na západ, jak předpokládali,“ popsal historik Pavel Kmoch.

Samotnou organizaci připomínky zkomplikovala i pandemie koronaviru. Herci však nemusí mít respirátory, protože všichni podstoupili test na covid-19. O akci vznikne také dokumentární film, a tak by nebylo vhodné, aby měli vojáci na záběrech zakryté dýchací cesty.