Místo do Polska zamířily bombardéry nad Moravu. Před 75 lety zažilo Brno nejničivější nálet

Před pětasedmdesáti lety bombardovaly americké letouny města na Moravě a ve Slezsku. Nejničivější nálet byl veden na Brno, kde zemřelo přes čtyři sta lidí. Zasažena byla také města Opava, Hodonín, Břeclav, Zlín, Přerov a Kroměříž. Bombardéry měly původně namířeno do Polska, rozkaz změnit cíl dostaly kvůli nepříznivému počasí.

  • 25. 8. 1944 – První americký nálet. Zahynulo dvě stě lidí.
  • 20. 11. 1944 – Druhý americký nálet, náhradní shoz bomb místo cíle v jižním Polsku. Zemřelo čtyři sta deset lidí.
  • 19. 12. 1944 – Třetí americký nálet, zasáhl náměstí Svobody a Petrov. Nejspíš zbloudilé letadlo shodilo jen několik bomb. Nikdo nezahynul.
  • 8. 4. 1945 – První sovětský nálet, zasáhl střed města, zejména parky. Sirény selhaly. Tříštivé bomby budovy příliš neponičily, ale usmrtily desítky lidí.
  • 12. 4. 1945 – Druhý sovětský nálet, zasáhl především střed města, mimo jiné plnou tramvaj v Joštově ulici. Pumy usmrtily desítky lidí.

Dne 20. listopadu 1944 vystartovalo 476 amerických bombardérů typu B-24 Liberator a Boeing B-17 z jihoitalské základny s cílem zničit rafinérie na výrobu syntetického benzinu v jižním Polsku. Kvůli nepříznivému počasí však dostaly dva útočné svazy pokyn, aby se zaměřily na sekundární cíle. Přes dvě stě osmdesát letounů tak zamířilo na vybraná města, jako první se stala cílem Opava, kde po náletu zemřeli čtyři lidé.

Dalším terčem bylo Brno. Ve třech vlnách dopadl na město zničující koberec pum, který se rozprostřel prakticky nad celým centrem a některými předměstími. Nálet si vyžádal přes čtyři stovky obětí, zahynulo například téměř kompletní osazenstvo Nejvyššího soudu. Dvě stovky domů byly zničeny a další těžce poškozeny. Bez střechy nad hlavou zůstalo šest tisíc Brňanů.

Spojenecké letouny zaútočily také na Hodonín, kde zahynulo 179 lidí, a Břeclav, tam zemřelo na šedesát lidí. Letadla dál pokračovala nad Zlín, kde bylo evidováno čtyřiadvacet obětí.

Historici se později začali klonit k názoru, že k náletu na Zlín došlo zřejmě omylem kvůli špatné navigaci, a piloti si tak mysleli, že jsou nad Ostravou. Posledním moravským městem, kde si útoky amerických letadel vyžádaly oběti na životech, se stal Přerov, kde zahynulo třináct lidí.

Američané bombardovali Brno třikrát

Nálet amerických bombardérů zažilo Brno už 25. srpna 1944. Na město shodilo výbušniny 312 bombardérů B-24 Liberator. Podle internetové Encyklopedie Brna měl nálet zničit německou továrnu na výrobu leteckých motorů v Líšni, Zbrojovku a továrnu v Kuřimi. Místo toho letadla zasáhla obytné budovy v přilehlých čtvrtích, zejména v Juliánově, Židenicích, Slatině a na Cejlu. Zahynuly přes dvě stovky lidí a mnoho jich přišlo o střechu nad hlavou.

Naposledy bombardovaly americké letouny Brno 19. prosince 1944. Na střed města padlo devět pum. Následky byly oproti předchozím náletům zanedbatelné.

Těsně před koncem války padaly ruské bomby

Poslední slovo měly sovětské bombardéry. Poprvé 8. dubna 1945 odpoledne, kdy selhal varovný systém a počet obětí tříštivých pum především v parku na Kolišti se počítal na desítky. Ve čtvrtek 12. dubna sovětské bombardování zabíjelo opět. Internetová Encyklopedie Brna jmenuje čtyřiadvacet obětí. Přesné počty mrtvých historické prameny neuvádějí, jednalo se o desítky lidí.

Celkový počet obětí leteckých útoků na Brno se odhaduje na patnáct set.

Při příležitosti 70. výročí bombardování Brna 25. 8. 2014 vznikla ve spolupráci Muzea města Brna, Archivu města Brna, pamětníků a badatelů webová aplikace s databází míst zasažených leteckými útoky.