Případ možného týrání zvířat na farmě na Přerovsku míří k soudu, státní zástupce podal obžalobu

Případ farmy nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, kterou se zabývala na podnět veterinární správy kvůli podmínkám při chovu skotu policie, míří k soudu. Žalobce podal obžalobu pro týrání zvířat, věc projedná přerovský soud. Na problém upozornila loni v únoru Státní veterinární správa, která chovateli uložila pokutu 45.000 korun za porušení veterinárního zákona. Veterináři tehdy označili celkový stav farmy za katastrofální.

Obžalobu k Okresnímu soudu v Přerově státní zástupce podal v těchto dnech. „Byl podána obžaloba na jednu fyzickou osobu pro skutek kvalifikovaný jako přečin týrání zvířat, neboť obviněný měl týrat zvíře zvlášť trýznivým způsobem, a měl tak týranému zvířeti způsobit smrt,“ uvedl státní zástupce přerovského státního zastupitelství Ivo Krobot.

Obžaloba byla podaná ve druhém, přísnějším odstavci, obžalovanému tak hrozí šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Zatím není jasné, zda soud případ rozhodne trestním příkazem nebo nařídí hlavní jednání.

Podnět policii pro podezření z týrání zvířat podala olomoucká krajská veterinární správa, která navíc za zjištěné porušení veterinárního zákona uložila chovateli pokutu v příkazním řízení ve výši 45 000 korun. „Porušení veterinárního zákona spočívalo v tom, že chovatel měl den před uskutečněnou kontrolou přemístit na Slovensko 13 kusů skotu, 45 koz a devět ovcí, aniž by si před přesunem vyžádal veterinární osvědčení,“ řekl Petr Majer z tiskového odboru Státní veterinární správy.

Podle veterinářů chovatel zároveň provedl domácí porážku většího množství skotu a prasat a nenechal tato hospodářská zvířata porazit na jatkách. „Pokutu chovatel dosud nezaplatil, pohledávka byla předána na Celní úřad,“ dodal Majer.

Zvířata ležela v bahně a trusu

Inspektoři veterinární správy podmínky na farmě ve Vysoké, místní části Hustopečí nad Bečvou, kontrolovali loni v únoru poté, co policisté v chovu řešili případ krávy uvízlé v bahně ve výběhu. Na hospodářství bylo tehdy 22 turů, 26 ovcí a koz, šest prasat a drůbež. „Kontrola na místě zjistila velmi tristní stav celého hospodářství, především pak katastrofální podmínky chovu skotu. Ve stáji byly všude velké nánosy trusu a bahna, a to bez podestýlky, tudíž si zvířata nemohla lehnout na suchý povrch,“ uvedl tehdy mluvčí správy Petr Vorlíček. Kvůli podezření z týrání zvířat dali veterináři podnět policii.

Vorlíček popsal, že povrch výběhu pro skot byl zničen a rozšlapán, zvířata se bořila místy až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Inspektoři ve výběhu nalezli uhynulé tele v bahně. Odvezeno bylo na pitvu do Státního veterinárního ústavu Olomouc.

Dva měsíce po kontrole odebral Státní zemědělský intervenční fond Farmě Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou ocenění Klasa a Regionální potravina, což je nejprestižnější státní ocenění potravin, které může získat pouze omezený počet produktů z daného kraje. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání. Petr Graca z farmy tehdy sdělil, že kontrola a její protokol ze strany státních veterinářů je vylhaná a podvodná, věc podle něj není dořešená a chce se bránit soudně. Veterináři si však za výsledky kontroly stáli.