Práce na obchvatu Chýnova musí ustat, soud zrušil stavební povolení

Soud zrušil stavební povolení na obchvat jihočeského Chýnova. Ředitelství silnic a dálnic tak musí přestat stavět. Podle rozsudku bylo v době vydání povolení již propadlé územní rozhodnutí. Ředitelství silnic a dálnic se chce bránit kasační stížností.

Stavba obchvatu Chýnova, který bude součástí silnice I/19 mezi Táborem a Pelhřimovem, začala loni v září. Skončit měla v červnu 2022, ale končí již nyní, i když jsou zatím hotové pouze přípravné a zemní práce. Soud zrušil rozhodnutí ministerstva dopravy, které zamítlo odvolání proti stavebnímu povolení podané majitelkou nemovitosti poblíž plánované trasy nové silnice.

Ministersvo by nyní mělo o odvolání rozhodnout znovu, z rozsudku vyplývá, že bude muset stavební řízení zastavit. Ředitelství silnic a dálnic ale chce ještě rozhodnutí zvrátit, podle mluvčího Jana Rýdla podá proti rozsudku kasační stížnost. „S rozhodnutím soudu zásadně nesouhlasíme. Kromě toho, že odporuje některým judikátům Nejvyššího soudu, tak boří dosavadní praxi v povolování staveb. (…) Nicméně rozhodnutí respektujeme a připravujeme paralelní kroky, abychom znovu v co nejbližší době získali stavební povolení,“ řekl.

Se stavebním povolením na chýnovský obchvat mělo Ředitelství silnic a dálnic potíže již dříve. Nyní zrušené stavební povolení vydal krajský úřad až napodruhé. První verzi zrušilo v roce 2019 ministerstvo dopravy, když se k němu odvolala tatáž majitelka nemovitosti, která letos uspěla u soudu. Ministerstvo tehdy zjistilo v předchozím procesu povolování stavby formální chyby.

Chýnovem podle měření z loňského června jezdí každý den 14 tisíc aut, z toho zhruba 2500 kamionů. „Provoz je tady skutečně hrozný, intenzita narůstá a pro bezpečnost občanů Chýnova je obchvat skutečně klíčový,“ řekl starosta Ondřej Jaroš (SNK). Obchvat by měl také pomoci řidičům kamionů, kteří v zimě často mají problém vyjet kopec z údolí Chýnovského potoka směrem na Pelhřimov.

Obchvat dlouhý 3,5 kilometru povede jižně od města, z většiny po zemědělských pozemcích, poblíž zahrad a drobných hospodářství. Další část povede kolem obce Kladruby, kde kvůli nové silnici vznikne i most na železniční trati Tábor – Horní Cerekev.