Duchovní centrum ve Vranově nabízí lidem v karanténě ubytování v klášteře

Lidem, kteří musejí být v karanténě kvůli onemocnění covidem-19 a nemohou ji trávit doma, nabízí ubytování Duchovní centrum ve Vranově na Brněnsku ve svém klášteře. Jeho kapacita je čtrnáct pokojů.

Představený paulánského kláštera ve Vranově a správce duchovního centra Karel Hanslík byl nedávno sám nucen strávit téměř měsíc v karanténě. Uvědomil si, jak složitá tato situace musí být pro rodiny i další lidi, proto se rozhodl nabídnout možnost ubytování pro takové lidi v klášteře. „Tuto pomoc nabízíme všem. Nikoho se nebudeme ptát ani na vyznání, ani na to, jestli má karanténu nařízenou, nebo jestli šel do karantény dobrovolně,“ řekl.

Karel Hanslík chtěl také využít velkou kapacitu centra, které je teď prázdné. „Zatím jsme uvažovali, že bychom obsadili přízemí, kde je sedm pokojů. Kdyby byl větší zájem, máme o patro výš dalších sedm,“ spočítal.

Zdravotní péči klášter neposkytuje

V klášteře jsou na lidi v karanténě připraveni, jídlo si lidé mohou nechat donést z místní kuchyně až před dveře. Z pokojů, které jsou vybaveny toaletou i sprchou, lidé nebudou vycházet a budou muset dodržovat podmínky karantény. Podle Karla Hanslíka je prostředí kláštera ideálním místem pro rozjímání nebo čtení knih.

Ubytování přijde na tři sta korun za noc plus jídlo, které si lidé objednají. Jediné, co centrum nemůže nabídnout, je ošetřovatelská a lékařská péče. „Když bude mít ubytovaný horečky nebo zdravotní potíže, tak bude na něm, aby si zavolal lékařkou pomoc, tu mu neposkytneme, nemáme zdravotnický personál,“ řekl Hanslík. Službu ve Vranově nabízí teprve týden, zatím se žádný zájemce neozval. 

Brno ubytovalo vojáky a zdravotníky v hotelech

Zčásti zaplněné pokoje mají ve dvou hotelových zařízeních v Brně. Ta pro zdravotníky a vojáky před měsícem otevřelo město Brno. „Během měsíce se tam ubytovalo celkem dvacet zdravotníků ze všech nemocnic ve městě. Ve středu jsme ubytovali také padesát sedm vojáků, kteří pomáhají ve FN Brno,“ řekl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vojáci si ubytování chválí. „My jsme jako vojáci zvyklí spát v jiných podmínkách, ale musím říct, že hotel je úplně luxusní,“ řekl instruktor výcviku vojenské akademie major Petr Urban. V hotelu mohou zdravotníci a vojáci využít také možnost stravování, nabízí jim je i nemocnice.