Do igelitky se vejde hodně peněz, řekl El-Talabani o přebírání úplatků v kauze Stoka

Podnikatel Saman El-Talabani obžalovaný v takzvané kauze Stoka pokračoval u Krajského soudu v Brně ve své výpovědi z úterý, kdy rozkrýval fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky části Brno-střed. Hovořil o předávání úplatků. Obžalovaný bývalý místostarsta Brna-střed Jiří Švachula tvrdí, že byl sám obětí El-Talabaniho nátlaku. El-Talabani je klíčový svědek obžaloby jako spolupracující obviněný.

Podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani u soudu uvedl, že mu spoluobžalovaný podnikatel Petr Kalášek peníze z úplatků předával u sebe v bytě, jednou i v autě. Například 1,5 milionu dostal v igelitové tašce. „Když je to v pětitisícovkách, tak tam toho dáte hodně,“ řekl.

Švachula se prý sám stal obětí nátlaku

K jeho výpovědi se vyjadřovali také obžalovaní. Tehdejší politik za ANO a bývalý místostarosta Brna-střed Jiří Švachula uvedl, že trvá na své předchozí výpovědi, v níž vinu popřel. Tvrdí, že se sám stal obětí nátlaku El-Talabaniho, který u firem prý vystupoval jeho jménem. Uvedl, že pokud se někdy s El-Talabanim osobně potkali, nikdo jiný u toho nebyl.

„Většinou mi zavolal a v některých případech mě sám našel, když jsem šel z úřadu. Na jedné schůzce mi naznačil, že pokud mu já nebo můj známý nepomůžeme, tak půjdeme všichni do tepláků,“ uvedl Švachula.

Podle Ovčarčina je Talabani manipulátor

Obžalovaný podnikatel Pavel Ovčarčin řekl, že je v šoku z částek, které El-Talabani uváděl. Hovořil například o částkách deset a devatenáct milionů korun. Uvedl, že El-Talabani je „veliký manipulátor“, kdy některé věci jsou pravda, některé ale zapomíná a některé vypouští.

Další obžalovaný, podnikatel Trunečka dnes u soudu označil El-Talabaniho za „nebezpečnou osobu“. Uvedl, že se s ním potkal někdy v roce 2015 a údajně mu nabízel ochranu. „Nebál bych se to dnes nazvat výpalné,“ řekl Trunečka.

V souvislosti se skutky, které jsou mu kladené za vinu, Trunečka uvedl, že je nespáchal a ani je spáchat nemohl. Podle obžaloby předával úplatky, aby jeho společnosti vyhrály zakázky na městské části a u některých městských firem, především u tepláren. „Nevidím důvod, proč bychom někomu měli dávat úplatky,“ uvedl Trunečka. Řekl, že vyhrávali nabídkovou cenou.

Také obžalované společnosti Kros-stav a UNO prostřednictvím svého zmocněnce dnes u soudu popřely, že by se na nějaké trestné činnosti podílely.

Švachula podle obžaloby v roce 2014 založil organizovanou zločineckou skupinu, přičemž byl od začátku jejím vedoucím článkem. Podle žalobce skupina ovlivňovala veřejné zakázky v Brnu-střed, kdy je získávaly jen vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo podle něj devět a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví.

Další část obžaloby se týká úplatků získávaných ze správy nemovitostí městské části a z některých městských firem. Mezi 11 obžalovanými je ještě bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-střed a zároveň bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin (dříve ANO).