V Ostravě vznikne nová administrativní budova. Město za pozemek utrží skoro sto milionů

Město Ostrava prodá soukromému developerovi za 95 milionů korun pozemek v centru města mezi Forem Nová Karolina a Trojhalím, takzvaný Trojzubec. Společnost Contera Investment X tam chce vybudovat administrativní objekt, který bude navazovat na už fungující obchodně-administrativní a rezidenční komplex. O prodeji ve středu rozhodli ostravští zastupitelé.

Pozemek má rozlohu 7982 metrů čtverečních. Město se ho rozhodlo prodat loni v květnu a zájemci se mohli hlásit do září s tím, že minimální cena byla stanovena na 56 milionů korun. Město požadovalo, aby v místě vznikl nejméně třípatrový objekt. Smlouvu s investorem zástupci Ostravy podepíší ještě v tomto měsíci. 

„Stavba administrativního objektu na dosud nevyužitém území bude dalším důležitým krokem pro rozvoj této významné části centra města, pro jeho scelení, propojení moderních staveb nákupního centra a obytných domů s historickými objekty Trojhalí,“ řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Hotovo by mělo být do čtyř let

Společnost Contera Investment X chce na pozemcích vystavět pětipatrový administrativní objekt s podzemním parkovištěm se zhruba 250 parkovacími místy. Součástí budovy má být aula, vnitřní atrium nebo střešní terasa.

„V kupní smlouvě jsou stanoveny také termíny, které má kupující dodržet. Do poloviny příštího roku požádat o změnu územního rozhodnutí, pakliže k němu přistoupí, stavební povolení mít k dispozici nejpozději v květnu 2022,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Nový administrativní objekt v centru města má být hotový do konce července roku 2024. „Stanovili jsme si dodatečnou roční lhůtu pro splnění těchto termínů. Pokud nebudou dodrženy, má město právo od kupní smlouvy odstoupit,“ doplnila náměstkyně.

Společnost už v Ostravě zbudovala průmyslový park v Kunčičkách a další staví na brownfieldu v Hrušově. Loni Ostrava na území Karoliny nabídla k prodeji dva pozemky – Trojzubec a Slza. Jednání se zájemci o odkup Slzy pokračují.